Köztér
Génmódosított halakat találtak
2023. March 14.
Illegális géntechnológiával módosított, UV fény alatt világító halakat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ellenőrei ugyanis az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben.

Az Agrárminisztérium géntechnológiai hatóságával együttműködésben végrehajtott akció keretében országszerte több kisállat-kereskedésben is géntechnológiával módosított (GM) díszhalak értékesítését igazolta a Nébih.

Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. Az ellenőrző hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a géntechnológiával módosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos.

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek. Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban géntechnológiával módosított egyedekről van szó.

A géntechnológiával módosított szervezetek és az azokból előállított termékek forgalomba hozatala engedélyköteles tevékenység. Az Európai Unióban géntechnológiával módosított állatok forgalomba hozatala soha nem került engedélyezésre, így minden ilyen állat, beleértve a GM díszhalakat is, behozatala, tartása, tenyésztése és értékesítése jogellenes tevékenység és 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

Részletes információk a Nébih portálon találhatóak.

Gordius InoxDomokos SándornéContireg Kft.Eurogreen TiszafaOtisSamu GazdaboltMIzse-PlastAmbrus Acél bannerSóstótargHalaspackNektárplastThermodamSwisspartsMSG Kft.WiraxEuroklímaÚjvári FOrgácsolóCemolkerMarázplastBordaMeva-HuHotel HunorGeoteam LambdaCad-ServerGB TradeRóna TamásZambelli Colorfer Kft.Agrofolker
PRINT LAPOK