Piactér
Generációkra szól! Így épülnek a jövő mezőgazdasági raktárjai!
2023. August 02.
A mezőgazdasági épületek és raktárak nem egy-két évre szólnak, nem pár szezon erejéig kellene kiszolgálniuk a termelőket, hanem egy életen, vagy akár életeken át.

A generációról generációra öröklődő gazdaságoknak apáról-fiúra szálló megoldásokra van szükségük – a modern anyagok és technológiák pedig pontosan ezt nyújtják. Ma már - alaptól a tetőig – minden egyes elem az épületek hosszú élettartamát szolgálja, különösen akkor, ha az építkezést megelőzi egy alapos tervezés.

Termény, gépek, trágya – több funkció, több kihívás
Egy gazdaságban többféle anyag tárolására is fel kell készülni, melyekhez gyakran más-más típusú épület szükséges. A nehéz mezőgazdasági gépek tárolására és a műhelyi munkák elvégzésére olyan szint kell kialakítani, aminek a padlója elviseli a magas szintű terhelést és a folyamatos igénybevételt, míg termény raktározásához kellően erős, teherbíró falak és egészségre ártalmatlan, a gabona számára is biztonságos (ideális esetben szellőztethető) padlót hozunk létre. A termesztők számára igen fontos trágya kezelése megint csak másfajta kihívást jelent, hiszen ez az egyébként hasznos anyag nem kerülhet felszíni vizekbe és a talajba juttatása is erősen szabályozott, vagyis kizárólag szivárgásmentes, vízszigeteléssel ellátott, környezeti hatásoknak maximálisan ellenálló tartályban és medencében lehet elhelyezni.

A hosszú élettartamú, akár több generáció munkáját is segítő mezőgazdasági raktárak egyik titka tehát az, hogy a célnak megfelelő módon tervezik meg és kivitelezik őket. Egy épület szerkezetét az alapján kell kiválasztani, mire fogják éveken át, napi szinten használni!

A kritikus alapok – milyen padlója legyen egy mezőgazdasági raktárépületnek?
A mezőgazdasági raktárak és csarnokok egyik legkritikusabb pontja a padló. Felhasználási területtől függően alkalmasnak kell lennie a különböző nehéz gépek, járművek súlyának elviselésére, a napi szintű forgalom – teherautók, targoncák, traktorok, aratógépek – kezelésére, a termény akár több hónapon át tartó, romlás-mentes tárolására, vagy a trágyából kiszivárgó anyagok kárisító hatásaival szembeni ellenállásra.

Mindezt úgy, hogy nem reped meg, nem mállik szét, nem keletkeznek benne kisebb-nagyobb sérülések és nem kopik le a felülete, ha pedig mégis, az gyorsan és viszonylag olcsón helyrehozható.

Hogyan legyen erős, tökéletes a beton ipari padló?
Mindezeket figyelembe véve a legtöbb modern mezőgazdasági épületnek beton ipari padlót készítenek – akár műgyanta burkolattal, akár anélkül. Műgyanta burkolat nélküli megoldás választásakor érdemes a hétköznapi beton felületet a Mesterek Futára webáruházban megrendelhető Mapei Mapetop N AR6 felületkeményítő anyaggal kezelni, hiszen ezzel különösen erős, nagy mértékben kopásálló felületet lehet létrehozni. Gyakorlatilag csak rá kell szórni a frissen kiöntött és elsimított, még nedves betonra, majd gépi simítóval bele kell dolgozni. Ez egy egyszerű és modern megoldás géptárolókba és más, nagy forgalomnak és terhelésnek kitett létesítményekbe.

Ha egy vegyszerálló, élelmiszer – vagyis termény – barát és erősen terhelhető padlóbevonatra van szükség (akár silókba és más gabona tárolókba) akkor választható a Mapei Mapefloor I 302 SL is, szintén a Mesterek Futára kínálatából.

Minden beton padlóban vannak bizonyos hézagok, dilatációk, melyekre azért van szükség, hogy a hőmérséklet hatására folyamatosan mozgásban lévő beton padló ne repedezzen szét. Ezeknek a kitöltésére alkalmas a Mapei Mapeflex E-PU 21 SL nevű termék, ami kifejezetten nehéz forgalomnak kitett ipari padlókhoz lett kifejlesztve.

Az évtizedekig használható, minimális felújítást igénylő mezőgazdasági épületek alapját a jól megválasztott építési anyagok, szerkezetek és kiegészítő termékek jelentik.

A beton ipari padló az egyik legolcsóbb és legjobb megoldás, ha egy raktár vagy tároló kialakításáról van szó, de léteznek más lehetőségek is, mint amilyenek a szellőztetett padozatok (megemelt, fém lemezes padlószerkezetek, melyek alatt és melyeken át szabadon mozoghat a levegő), vagy az előregyártott siló alaplemezek, amiket csak a helyükre kell illeszteni.

Könnyűszerkezetes épület, vagy sem…melyik legyen?
A könnyűszerkezetes raktárak, tárolók manapság nagy népszerűségnek örvendenek, ennek pedig megvan a maga oka. Gyorsan fel lehet őket építeni, erős, ellenálló, ugyanakkor kis súlyú anyagokból készülnek (acél, szendvicspanel, műanyag, gipszkarton) és hosszú élettartamnak örvendenek – alacsony felújítási és karbantartási költségek mellett. Ez a fajta megoldás mezőgazdasági gépek tárolóihoz, szerszám raktárakhoz és termény tárolásra is ideális lehet, ugyanakkor egy ilyen épület megjelenése nem túl tájbarát.

Sokkal autentikusabb megoldás lehet egy hagyományos tégla raktár, ugyanakkor ezt a típust érthető módon egyre kevesebb gazdálkodó választja. Időtálló, stabil és esztétikus, ráadásul természetközelibb hatást kelt, mint a fém, de az építési költségek – különösen az utóbbi időben – igen csak felszöktek, így a jövő mezőgazdasági épületei valószínűleg inkább könnyűszerkezetes csarnokok lesznek.

Ha valaki mégis a tégla mellett dönt, akkor azt, falazóanyagot és tetőcserepet is rendelhet a Mesterek Futára webáruházból, sőt, különböző hő-és vízszigetelő termékeket is szerezhet – kifejezetten kedvező áron.

A mezőgazdasági épületek, raktárak csak akkor maradhatnak hosszú éveken át tökéletes állapotban, ha a felhasználási módnak megfelelően tervezik meg őket, kivitelezésnél pedig a legjobb minőségű anyagokat választják – na meg megbízható szakembereket.

A titok csak ennyi, ez a három dolog.

Med-PlastMáté-MetálAgro NatúrtápSamu GazdaboltErforg-AimBorda Gépipari Kft.Polgári BankDigitas Kft.RollspedMAPEI 05.20.Damisol Kft.VC 999 05.28.Titan ContainersGB TradeSzilágyi HűtőCharlie HűtőDPMG Zrt.Berek-VízNektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMetall Kraft3commHotel Hunor - törölhetőMizse-PlastDerula 05.28.Steel ManufacturingAgroforte GrainPályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK