Kult
Gazdasági épületből kultúrtér
2023. January 12.
Egykori gazdasági épületek kulturális térként történő újjászületéséről tart konferenciát „Pajták, csűrök új élete” címmel a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola január 17-én Kápolnásnyéken, a Liszt Művészházban.

A szervezet egy erdélyi és egy németországi szervezettel együttműködve nyert pályázatot a Kreatív Európa program keretében „Csűrök és pajták: a lakás és a kultúra minőségi terei” című projektjükhöz, amellyel a minőségi épített környezet kialakításához szeretnének hozzájárulni Európa vidéki térségeiben csűr- és pajtaátalakítások innovatív és zöld megoldásainak tervezésével és népszerűsítésével.

A projekt folyamán az átalakítások építészmérnökök és képzőművészek közös munkájának eredményeként valósulhatnak meg. A projektnek Közép- és Kelet-Európában különös jelentősége van, mivel többmillió családi gazdaságban még mindig állnak ilyen épületek, a hagyományos mezőgazdaság megszűnésével azonban a csűrök fokozatosan elvesztik eredeti funkciójukat.
A konferencia célja, hogy ezt a rendkívül fontos témát továbbgondolja, kibontsa, és felvázolja a jövőbeni lehetőségeket. Ennek megfelelően a konferencia helyszínének kiválasztása sem volt véletlenszerű, mivel a Liszt Művészház egy istálló kulturális térként történő újjászületésének csodálatos példája.

A konferencián új életre kelt pajtákról, csűrökről, a XXI. század közösségi tereiről tart előadást Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, a Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke; Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója; Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója; Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója; Kmellár Viktória néprajzos-muzeológus; L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója; Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke; Rodics Gergely, az Agri-Cultura-Natura-Transylvaniae Egyesület elnöke, valamint Tóth János, a Hagyományok Háza hálózatvezetője.
Délután az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében „Hagyomány, örökség, közösség - mit jelent mindez a gyakorlatban és a 21. században?” címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést, amelynek Hamvas Bélától kölcsönzött mottója: „a hagyomány az embernek visszaadja önmagát”. A beszélgetés résztvevője lesz Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, népzenekutató és építészmérnök, a nemzet művésze; Novák Péter zenész, színész, rendező; Liber Endre népzenész, a Hangvető alapítója, a Halmos Béla Kollégium vezetője és Rodics Gergely térségfejlesztési szakmérnök, tájgazdálkodási szakember, csűrtulajdonos.

A beszélgetés moderátora, a szervező népfőiskola elnöke, Rodics Eszter szerint a pajták, csűrök egyre nagyobb szerepet kapnak a közgondolkodásban a PajtaKult mozgalom hatására, közösségi terek, például pajtaszínházak vagy pajtakoncertek helyszíneként is. Az építészek és művészek együttműködésének eredményeként átalakított, újjászületett egykori mezőgazdasági épületek, melyek épített örökségünk fontos részei, új funkciót nyerve a helyi közösségek építésére szolgálhatnak, a közösségi élet színterei lehetnek, vagy akár lakóépületként is funkcionálhatnak.
A konferencia részletes programja megtalálható a www.muveszetinepfoiskola.hu oldalon.

 

IsterraCad-ServerKaunis3commAtukavíz2LidraAtukavíz1Borda Gépipari Kft.Agroplast kft.Kén Kft.Erforg-AimHajdú László diófa banerMagyar Kukorica Klub bannerDamisolMizse-PlastDigitasDosanHotel HunorBerek-VízFém- ls Faipari SzövetkezetKirály és Király banner 24.03.17-igGB TradeGo-Mo Kft.Atukavíz3Mg. FalkerMed-PlastSóstótargForest Power
PRINT LAPOK