Növény
Források erdőgazdálkodóknak
2023. November 13.
A magán erdőgazdálkodás kulcsszerepet játszik az erdők kezelésében, az ország faanyaggal történő ellátásának stratégiai munkájában, a vidék népességmegtartó erejének növelésében –erről is beszélt Zambó Péter Veszprémben.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók rendezvényén kijelentette: a minisztérium részéről az ágazathoz való felelős hozzáállást legjobban a Közös Agrárpolitika támogatási keretei mutatják. Az agrártárca a támogatási rendszer kialakításának folyamatában is kiemelt figyelemmel kezelte a magán erdőgazdálkodók szakmai szervezeteinek véleményét, ötleteit és észrevételeit és építette be a KAP Stratégiába.

Az államtitkár közös eredménynek nevezte, hogy a jelenlegi költségvetési ciklusban mintegy 310 milliárd forintnyi forrás áll az ágazat rendelkezésére, a támogatási összegnek pedig a döntő többsége a magán szektorban hasznosul. Szólt arról, hogy az ágazat korábbi teljesítőképességét is elismeri az a tény, hogy a közelmúltban meghatározott menetrend alapján az erdészeti szektor az elsők között, már 2024 februárjában számíthat a kiírások megjelenésére. Új területeken nyílik lehetőség az erdőgazdálkodás támogatására, mint például a képzési, tanácsadási rendszerek kialakítására szolgáló fejezetek vagy éppen a fiatal erdőgazdálkodók vállalkozásindítását segítő kiírások. Ez a forrásnövekedés Zambó Péter szerint ösztönzőleg hat a magán erdőgazdálkodás teljes vertikumára.

Mintegy ötszázezer magyar ember birtokolja az ország erdőterületének közel felét. Cél, hogy az erdő ne tulajdonosi tehertétel, hanem vonzó gazdálkodási alternatíva legyen a magyar agráriumon belül. Ezt szolgálják a születő jogszabályok és a magánerdőket előnyben részesítő támogatási rendszer – hangsúlyozta az államtitkár.


Borda Gépipari Kft.Mizse-PlastDamisol Kft.3commMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Berek-VízErforg-AimTitan ContainersRollspedPolgári BankMed-PlastAgroforte GrainSteel ManufacturingAgro NatúrtápGB TradeHotel Hunor - törölhetőDerula 05.28.DPMG Zrt.Samu GazdaboltDigitas Kft.Szilágyi HűtőMáté-MetálCharlie HűtőPályázat Európa Kft.Metall KraftNektárplast
PRINT LAPOK