Élelmiszer
Fontos az élelmiszerbiztonság
2023. December 22.
Nobilis Márton szerint az élelmiszeripar biztonsága az ország szuverenitását erősíti, nincs jó élelmiszeripar jó élelmiszerbiztonság nélkül.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Gödöllőn, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állatházának és BSL-3-as kutatólaboratóriumának átadásán úgy fogalmazott: rendkívüli lehetőség a BSL-3-as laboratórium a magyar élelmiszeriparnak és a Nébih-nek is, mert ott a sertéspestisre vonatkozóan olyan kísérleteket lehet elvégezni, amelyek Európában is egyedülállók. Hozzátette, jelenleg spanyol és olasz kooperációban történnek kísérletek a sertéspestis-vakcina előállítására.

A most átadott új laboratóriumnál csak egyetlen szigorúbb labor létezik, a BSL-4-es, ilyet azonban jelenleg nem tervez a kormány létrehozni, mert nincs rá szükség, hiszen például a BSL-4-es szintű létesítménybe „már szkafanderben kellene bemenni”.

Az államtitkár reményei szerint nemsokára innen, a BSL-3-as laboratóriumból fognak bejelentkezni azzal a sikerrel, hogy megvan a sertéspestis elleni vakcina. Hozzátette, hogy a sertéspestisen kívül a madárinfluenzával is foglalkozik a laboratórium, amelyhez egy állatház is tartozik, így egy komplex kutatólétesítményt adtak át.

Nemes Imre, a Nébih elnöke elmondta, hogy a hivatal állategészségügyi laboratóriumi hálózata három telephelyen, Budapesten, Debrecenben és Kaposváron található. A hálózat évente megközelítőleg négymillió minta feldolgozására alkalmas és hárommillió vizsgálatot tud elvégezni, az összes export vizsgálatot és a kiemelten fontos fertőző betegségek vizsgálatát ezek a laboratóriumok végzik.

A jelenleg legnagyobb veszélyt jelentő betegségek közül kiemelte a madárinfluenzát és az afrikai sertéspestist. Előbbi kapcsán a Nébih laboratóriumaiban naponta 8-10 ezer tamponmintát, míg az afrikai sertéspestis esetében 3-4 ezer vér- és szervmintát tudnak feldolgozni. Éves szinten ez mintegy kétmillió vizsgálatot jelent. E számok alapján jól látható, hogy az állategészségügy jelentős erőforrást igényel, éppen ezért az elmúlt évek laboratóriumi fejlesztései során a Nébih kiemelt figyelmet fordított a kapacitásbővítésekre.

A Nébih elnöke jelentős szakmai sikernek nevezte, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a házi sertésekben egyelőre nem igazolódott a sertéspestis vírusa, az ASP, amely a vadállományban azonban évek óta jelen van. A betegség leküzdésében nagy segítséget jelenthet majd a most átadott állatház és BSL-3-as kutatólaboratórium.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

RollspedMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.Máté-MetálErforg-AimHotel Hunor - törölhetőNektárplastSzilágyi HűtőSamu GazdaboltGB TradeTitan ContainersPolgári BankPályázat Európa Kft.Agroforte GrainMetall KraftBorda Gépipari Kft.Derula 05.28.Mizse-PlastBerek-VízMAPEI 05.20.Med-PlastAgro NatúrtápDigitas Kft.Damisol Kft.VC 999 05.28.Charlie HűtőSteel Manufacturing3comm
PRINT LAPOK