Köztér
Fontos a tudatos adatgazdálkodás
2022. April 05.
A gazdálkodói vagy kormányzati szinten stratégiai fontosságúvá váló tudatos adatgazdálkodásról és a vidékfejlesztési források bővüléséről is szó esett egy kecskeméti rendezvényen.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agrárközösség Kft  Precíziós mezőgazdaság című rendezvényén emlékeztetett arra, hogy csak tavaly 1.100 milliárd forint értékben írtak ki technológiai megújításokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatokat, melyeket úgy alakítottak ki, hogy ne csak egy egyszerű fejlesztés lehetőségét biztosítsák az érintetteknek, hanem egyfajta technológiai léptékváltás irányába is tereljék őket. Feldmann Zsolt szerint azok tudnak ennek a mostani, embert próbáló időszaknak a nyertesei lenni, akik a modern technológiákat alkalmazzák, de a modernizáció nem csak a technológiai értelemben véve fontos. Szólt azokról a szabályozási változtatásokról is, amelyek a családi gazdaságokra, az osztatlan közös tulajdon kimérésére vagy éppen az öntözéses gazdálkodásra vonatkoznak.

Az államtitkár úgy vélekedett: a termelési adatok majdnem annyit érnek, mint a gépek és a technológiák, ezért minél előbb át kell állni az adatalapú gazdálkodásra, ami a jövőben alapfeltétele lehet az agrártámogatásoknak. Aki időben felkészül, az helyzeti előnyhöz jut; az adat ugyanis vagyonelemmé vált. A modernizációs programban a precíziós átállás ösztönzése a „zászlóshajó projekt”: csak márciusban a precíziós pályázatoknál 50 milliárd forint értékben hagynak jóvá támogatási kérelmeket.

Feldmann Zsolt arról is beszélt, hogy a magyar agráriumban az adatalapú gondolkodás évtizedes hagyományokra nyúlik vissza, és az elmúlt néhány évben komoly fejlődésnek is indult a digitális agrárstratégia 2019-es elindulását követően. Szerinte az adatalapú, modern technológiákat alkalmazó, értékteremtő munka képes biztosítani a magyar agrárium versenyképességét, éppen ezért a digitalizációnak valamennyi mezőgazdasági ágazatban kiemelt szerepet kell biztosítani.

IsterraGordius InoxMimiko Kft.Bánfi Kft.Hotel HunorContiregHirezCPDCNumizmatikSzilvási Építők Kft.LabornumBozsity Bt.Dr. Barancsi ÁgnesTermo Kft.DinaxVarga AkkuWirax Kft.Egerkas Kft.EtiveraOvermatic Kft.Cad-ServerNektárplastSwisspart/Droneone
PRINT LAPOK