Állat
Fontos a génmegőrzés
2022. February 01.
Genetikai erőforrásaink felkutatása és begyűjtése, valamint megőrzése, fenntartása és felhasználása stratégiai kérdés, hazánk az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát.

Erről is beszélt Nagy István agrárminiszter a minap Gödöllőn, a Haszonállat-génmegőrzési Intézet Baromfitelepének központi épületátadásán. Emlékeztetett arra, hogy az élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajták nemzeti örökségeink, közkincseink, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai is.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete kiemelkedő jelentőséget tölt be a baromfik genetikai információinak laboratóriumi körülmények közötti tárolásában. Magyarországon csak itt van olyan génbank, ahol az összes hazai őshonos baromfifajta szaporítóanyaga megtalálható. Ugyanez a telephely ad otthont az őshonos magyar baromfifajták élő állományának is, amely elengedhetetlen a fajták hosszú távú fenntartásához. Az intézet feladatai bővülnek, mivel nyúl, méh, és hal génbankokat fejleszt, valamint a magyar kutyafajták szaporítóanyag mintáit is tárolja, amely DNS bankkal is kiegészült.

A baromfitelep központi épületének állaga leromlott, már nem volt alkalmas az egyre növekvő feladatok ellátására, ezért fejlesztése szükségessé vált, ehhez mintegy 163 millió forintos állami támogatást kaptak. A gödöllői intézetben a múlt évben 325 millió forintot fordítottak különböző beruházásokra. Ezek a korszerűsítések hozzájárultak az állattartási körülmények javításához és a hatékonyabb munkavégzéshez. Sor került a takarmánykeverők tető cseréjére, a Magyar óriásnyúl telepen a vizesblokk kialakítására, a pulyka kifutó és a mézkiszerelő üzem megépítésére.

GB TradeDigitas Kft.Metall KraftMAPEI 05.20.Samu GazdaboltCharlie HűtőBerek-VízSzilágyi HűtőNektárplastDPMG Zrt.Titan ContainersPályázat Európa Kft.Steel ManufacturingVC 999 05.28.Erforg-AimHotel Hunor - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMed-PlastPolgári Bank3commAgro NatúrtápRollspedAgroforte GrainBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastMáté-MetálDerula 05.28.Damisol Kft.
PRINT LAPOK