Köztér
Fontos a fásítás
2021. December 11.
Kiemelt feladatnak tekinti a fásítást, az erdőterületek növelését az Agrárminisztérium. A szélsőséges időjárás a nagyvárosokat kiváltképp érinti, a fák pedig árnyékot adnak, megkötik a port, felfogják a szelet, javítják az élhetőséget, és még szépek is.

A 2019-ben kezdődött országfásítási programban csaknem 40 ezer hektár erdősítésére érkezett támogatási igény. A magyar vidék is zöldülni fog, mert a minisztérium meghirdette 36 ezer sorfa ültetését a 10 ezer fő alatti településeken.

A Vidékfejlesztési program erdőtelepítési pályázatai a települések előtt is nyitva állnak, mindegyikük telepíthet saját erdőt. A határidőt 2022 végéig meghosszabbították, ezt követően újabb kiírással biztosíthatják a forrásokat. A megvalósításban az önkormányzatok számíthatnak az állami erdőgazdaságok segítségére. Budapest 16. kerületében például 2,9 hektáros területen kezdődik fásítás a Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével. A faültetés a magántulajdonú területek megvásárlását követően bővülhet, 10 éven belül a Szilas-patak völgye erdős területté válhat. Az önkormányzatoknak azért is érdemes élniük a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett erdőtelepítési támogatással, mert az erdőtelepítések kivitelezéséhez (a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig) az állami erdőgazdaságok mindenben segítséget nyújtanak.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdette meg Országfásítási Programját, amellyel azt a célt tűzte ki, hogy a fával borított területek mértékét 27 százalékra növelje. A 10 ezer fő alatti települések már második alkalommal élhettek a támogatással, az előző évben 475 településen mindegy 12 ezer sorfát ültettek el. 2021 ősszel és 2022 tavasszal további 24 ezer sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település. A minisztérium két év alatt összesen másfél milliárd forintot fordít a vidéki települések fásítására, ezzel az elmúlt három évtized legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási programját valósítja meg.

Med-PlastHotel Hunor - törölhetőSamu GazdaboltCharlie HűtőAgroforte GrainAgro NatúrtápMetall KraftDamisol Kft.Digitas Kft.Pályázat Európa Kft.NektárplastRollspedBorda Gépipari Kft.VC 999 05.28.MAPEI 05.20.Polgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőErforg-AimDPMG Zrt.Steel ManufacturingBerek-Víz3commSzilágyi HűtőGB TradeMáté-MetálDerula 05.28.Mizse-PlastTitan Containers
PRINT LAPOK