Pályázatok
Folyamatos a döntéshozatal
2022. March 22.
A Közös Agrárpolitika 2023-2027-ig tartó szakaszában érvényes támogatáspolitika mellett a már megszokott és új támogatási jogcímekről, a termelőket érintő változásokról, közte a különféle elvárásokhoz kötött kifizetésekről tartott tájékoztatót Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az elmúlt évekre visszatekintve ismertette, hogy a kertészeti ágazatból érkező legszélesebb körű igényekre reagálva, 2014-2020 között a Vidékfejlesztési Program mintegy 4400 beruházást támogatott 81 milliárd forint értékben, amelyből 61 milliárdot már ki is fizettek. A legtöbben kertészeti gépbeszerzéshez öntözésfejlesztéshez, üveg- és fóliaházak, gombaházak, hűtőházak létesítéséhez igényeltek támogatást.

Tavaly a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással megnövelt keretösszeg - 1500 milliárd forint -, lehetőséget teremtett több új, az ágazat fejlesztését szolgáló beruházás támogatására. Így az elmúlt évben összesen akkora értékben volt kiírható új pályázat, mint az azt megelőző hét évben együttvéve. Emellett az egyszerűsített, gyorsabb elbírálás érdekében a nagyobb és a kisebb léptékű beruházási igényeket elkülönítették, ezzel is megkönnyítve a pályázati folyamatot.  Az államtitkár szerint azokra az értékteremtő fejlesztési irányokra koncentráltak, amelyek vagy a termelésbiztonsághoz, vagy az értékesítési lehetőségek bővítéséhez kapcsolódnak.

Az új kertészeti ágazati fejlesztést szolgáló felhívások között megemlítette a 68 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázatot, az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztési pályázatot, ez utóbbi 2022. február 28-tól ismét pályázható. Ugyancsak sikeres a kertészeti üzemek megújítására, a gombaelőállító üzemek fejlesztésére, a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre kiírt pályázat. Az agrártárca újranyitotta az ültetvénytelepítési és gyógynövénytermesztési, pályázatokat is, a kérelmeket április 30-áig várják.

Feldman Zsolt ütemes és folyamatos döntéshozatalt ígért a tanácskozáson résztvevők előtt.

Az államtitkár szólt a jövedelemingadozás kiegyenlítésére alkalmas új, Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerről, ez a kockázatkezelési eszköz ugyanis szerinte hathatós segítséget nyújthat a kertészek számára is. Mint fogalmazott, a kockázatok - elsősorban a szabadföldi termesztésben - olyan mértékben nőttek, hogy reményei szerint ezt az öngondoskodási formát egyre többen választják majd.

 

 

EupackDe-Ba Kft.NektárplastStarfol PluszSwisspartsColasWiraxHotel HunorHorizont GlobalMizseplastHerbamixKer-TészEtiveraSzilvási GroupLabornumEndilineLani ÉpítőKaszás OltványTermo Kft.DinaxElső Beton bannerHunlandContiregGordius InoxCad-ServerQS 2000Akvastop Hunitech
PRINT LAPOK