Növény
Fertőzésveszély a gyümölcsösökben
2023. May 11.
Nem viselte meg jelentősen a fagy az almaültetvényeket az elmúlt hetekben, inkább a gyümölcsösöket fenyegető fertőzésveszély erősödött az esős idő miatt.

Ez olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján közzétett növényvédelmi összefoglalóban.

Az alma virágzása bőséges, bár az csak később derül ki, károsította-e valamennyire a hideg a gyümölcskezdeményeket. Az állandó nedvesség miatti fertőzés első tünetei mostanában jelennek meg a fákon, de mivel a virágzás is javában tart, a növényvédők kijuttatásakor különösen figyelni kell a méhekre. A rájuk mérsékelten veszélyes növényvédőket is csak korlátozottan lehet használni ilyenkor.

Bár az időjárás az elmúlt időszakban sokszor nem a számításoknak megfelelően alakult, az előrejelzéseket továbbra is érdemes figyelni, mert nagyrészt ezektől függenek a növényvédelmi feladatok – olvasható a közleményben. Az összefoglaló szerint a fertőződésnek valószínűleg továbbra is kedveznek majd a környezeti feltételek, mert az esős idő a következő napokban sem ér véget, ráadásul egyre melegebb lesz. A veszély más gyümölcsfákat is fenyeget, az őszibarack, a meggy és a cseresznye számára ugyancsak kritikus időszak a mostani.


MIzse-PlastGeoteam LambdaZambelli Colorfer Kft.MarázplastÚjvári FOrgácsolóGB TradeCad-ServerEuroklímaMSG Kft.Róna TamásAmbrus Acél bannerSamu GazdaboltHalaspackGordius InoxCemolkerWiraxMeva-HuHotel HunorOtisSwisspartsSóstótargBordaEurogreen TiszafaContireg Kft.ThermodamAgrofolkerNektárplastDomokos Sándorné
PRINT LAPOK