Növény
Felszámolásra ítélt ültetvények
2022. July 23.
Az olaszországi Apulia régióban kevesebb mint két nap alatt több mint ezer cseresznyefát távolítottak el egy Bisceglie-ben található gyümölcsösből, amelyben összesen hat fajta volt: a korai Bigarreau-tól a jól ismert Ferrovia cseresznyéig.

Jelenleg egy nagy műveletlen földterület maradt a területen. A döntést Maurizio Di Pierro, agronómus és a cég tulajdonosa hozta meg – olvastuk a NAK honlapján.

Az utóbbi időben több cseresznyeültetvényt számoltak fel a környéken. Nem én vagyok az első és nem is az utolsó – indokolta a döntést. – Mégis, ezek drasztikus döntések, amelyek nincsenek összhangban azzal, amit egy növekvő vállalatnak tennie kellene. Azonban az elmúlt néhány szezonban történtek miatt érzett düh, és az aggodalom amiatt, hogy mi várható a következő években, arra késztetett, hogy a kéthektárnyi cseresznyeültetvényemet gyökerestül kivágassam. 

A dél-olaszországi cseresznyeágazat súlyos válságban van, az évek óta meglévő strukturális problémák a most lezárult szezonban is megismétlődtek. A haszonkulcs és a termelők által a cseresznyéért kapott ár folyamatosan csökken. Mindeközben a költségek emelkednek, idén például 30-40%-kal. Emellett azt látni, hogy ugyanezt a cseresznyét a szupermarketben a termelői ár 6-7-szereséért adják el, miközben a munka nagy része a földeken zajlik.

Idén az olasz cseresznye nagy mennyiségű termése mellett – amely ráadásul az időjárási körülmények miatt rövid idő alatt mind a piacra került – jelentős mennyiségű külföldi termék megjelenésének is tanúi lehettünk. Ugyanakkor az ilyen import termékekkel akciós áron kereskedtek – tette hozzá Di Pierro, aki a problémák közé sorolta a munkaerőhiányt is, mert nagyon nehéz volt a betakarításra munkásokat toborozni.

Természetesen nem szép dolog látni, hogy egy fát gyökerestül kitépnek, különösen, ha ezt akkor teszik, amikor még gyümölcs van a fákon, de meg akartam szabadulni tőle, hogy ne kelljen többé aggódnom miatta – magyarázta helyzetét. –  A gazdasági veszteségek megfizethetetlenek lennének, ha folytatnám. A föld egyelőre műveletlen marad, piackutatásra és aprólékos terménytervezésre várva. Most először áttereljük a hangsúlyt a többi olyan növényre, amelyet a vállalat termeszt és közvetlenül a piacon értékesít, például a csemegeszőlőre.

Di Pierro önkritikus hangot is megütött, beismerve, hogy a termesztők (önmagát is beleértve) ugyancsak hibásak az apuliai cseresznyeválságért, mert hiányzott az együttműködés és a hosszú távú jövőkép. Megelégedtek azokkal a jó eredményekkel, amelyeket mindenki külön-külön elért. Azokban az években nem sikerült együttműködniük és projekteket indítaniuk a cseresznyéjük európai népszerűsítésére. Csak arra kellett volna figyelni, hogy más régiók hogyan tudták sikeresen értékesíteni jól ismert termékeiket, és követni a jó példákat.

 

Termo Kft.EtiveraStarfol PluszDinaxRugócenterAtukavíz Kft.Galgóczi AutóHerbamixHunitechGordius InoxSwisspartsQS 2000ContiregHotel HunorAkvastop Ker-TészEndilineCad-ServerLani ÉpítőHorizont GlobalMizseplastEupackColasNektárplastWiraxLabornumDe-Ba Kft.
PRINT LAPOK