Gép
Fejlődik az agrárgéppiac
2022. October 11.
Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a hazai agráriumot a 21. századi technológiai és fenntarthatósági kihívásokhoz igazítsa – jelentette ki Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CLIMMAR kongresszuson (az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetségének eseményén) szólt arról is, hogy a szervező Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) és a kormány között szoros szakmai partnerség működik, hiszen az európai és a hazai agrárium akkor tud erősebbé válni, ha a kormányzat, a gazdálkodók és a mezőgazdaság ipari-szolgáltatási háttere képes közösen gondolkodni és együttműködni. A MEGFOSZ hazánkban az edukáció kérdéskörében is példamutató tevékenységet folytat, hiszen a fiatalok számára a „Legyél Te is agrárgépész!” programon keresztül népszerűsíti az agrárgépész szakmát és növeli a nem egyszerű munkaerő-piaci körülmények között a hivatás presztízsét.

Feldman Zsolt szerint az agrárium eredményességéhez szakmai oldalról nagy szükség van a mezőgazdasághoz kapcsolódó gépi szolgáltatások, illetve gépforgalmazás magas színvonalára is. Éppen ezért az Agrárminisztérium a 2023-ban induló új agrártámogatási ciklusban is erős hangsúlyt fektet a technológiai megújulásra és a digitalizációra – folytatva a 2021-ben indult nagyszabású mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási programot, amelynek köszönhetőn az elmúlt években a hazai mezőgazdasági géppiac folyamatos és dinamikus fejlődésen ment keresztül. Az európai és a hazai agráriumot érintő minden nehézség ellenére 2021-ben 800 millió euró értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a magyarországi gazdálkodók. Ez a trend idén sem csökkent, hiszen 2022 első felében 400 millió eurót meghaladó értékesítés volt tapasztalható.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a precíziós gazdálkodás átállásának ösztönzése érdekében elindított program környezeti és gazdasági szempontból is komoly mérföldkő a hazai agrárium életében. A versenyképesség fenntartása, az élelmezés biztonsága és a környezeti fenntarthatóság érdekében ugyanis a digitalizáció, a megfelelő gépesítés, a legkorszerűbb erő- és munkagépek, illetve a precíziós gazdálkodásra alkalmas eszközök használata alapkövetelménynek tekinthetők.

Az államtitkár rendkívüli fontosságúnak nevezte az európai élelmiszer-ellátási biztonságot és élelmiszer-szuverenitás kérdéskörét. A cél az, hogy az európai gazdaságot sújtó energiaválság és az elmúlt időszakban megszakadt ellátási, értékesítési láncok, valamint az ebből fakadó bizonytalanság mihamarabb eloszoljon a mezőgazdasági termelők számára is.


 

3commMáté-MetálRollspedErforg-AimMAPEI 05.20.Agro NatúrtápTitan ContainersPolgári BankBorda Gépipari Kft.Derula 05.28.Agroforte GrainMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőNektárplastCharlie HűtőMetall KraftSzilágyi HűtőSamu GazdaboltMizse-PlastBerek-VízHotel Hunor - törölhetőMed-PlastDamisol Kft.Steel ManufacturingGB TradeDPMG Zrt.Digitas Kft.Pályázat Európa Kft.VC 999 05.28.
PRINT LAPOK