Köztér
Fejlődhet az agrárium
2024. March 07.
A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk.

Ezzel a kijelentéssel kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei településen megtartott agrárfórumon Farkas Sándor elérendő célként említette, hogy 2030-ig hazánk az Európai Unió legfejlettebb mezőgazdasági országai közé tartozzon. Ez ma még nincs így, de az uniós és a történelmi mértékű hazai forrásokat felhasználva - más területek mellett - az élelmiszeripart, az állattartó telepeket, az állatjóléti körülményeket, a kertészeteket, a helyi piacokat, az öntözésfejlesztést és a generációváltást támogatva lehetőség lesz a magyar agrárium példa nélküli fejlődésére - fogalmazott.

A miniszterhelyettes szólt arról is, hogy a következő években hatvannégy pályázati témakörben nyílik lehetőség a kisebb és a nagyobb gazdálkodóknak fejlesztéseik megvalósítására. Szerinte történelmi pillanatokat élünk, ugyanis a pályázati lehetőségek, az elnyerhető összegek soha nem látott lehetőséget nyitnak meg a gazdák, a mezőgazdasági vállalkozások előtt.

Farkas Sándor az utóbbi években az agráriumot ért kihívásokkal és az arra adott válaszokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az agrártársadalom képes megbirkózni a legnehezebb feladatokkal is. Az agrárium túlélte a válságos éveket, folyamatosan képes volt kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszerrel ellátni a belföldi piacokat. Ez felértékelte a mezőgazdaságot, az egész agráriumot, amely így visszakapta korábbi megbecsültségét.


3commNektárplastVC 999 05.28.Steel ManufacturingCharlie HűtőMizse-PlastDerula 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőGB TradeAgro NatúrtápMetall KraftTitan ContainersMAPEI 05.20.Agroforte GrainSzilágyi HűtőRollspedSamu GazdaboltDigitas Kft.DPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőPolgári BankMed-PlastBerek-VízDamisol Kft.Borda Gépipari Kft.Máté-MetálErforg-AimPályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK