Állat
Fejlesztés és integráció
2024. January 30.
Átadták Bácsalmáson a Bács-Tak víziszárnyas nevelő telepét, ahol húsz darab 1.500 négyzetméteres ólat hoztak létre. Kiss István, a cégcsoport vezetője elmondta, terveik szerint 12 millió víziszárnyast fognak tartani a cég telephelyein 2024-ben.

A Bács-Tak Magyarország egyik vezető víziszárnyas-tenyésztő, előállító és értékesítő cégcsoportja, mely zárt, vertikális integrációban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a keverék takarmánygyártástól a baromfinevelésen és feldolgozáson keresztül, az értékesítésig mindent a csoporthoz tartozó cégek végeznek. A cégcsoport Dél-Magyarországon 17 telephelyen tevékenykedik, illetve időszaktól függően mintegy 50-100 bérnevelővel áll szerződéses kapcsolatban. Összesen csaknem 500 munkavállalója van, és időnként 150-200 kölcsönzött munkaerőt is alkalmaz.

A Bács-Tak évente közel 30 ezer tonna pecsenyekacsát és húslibát dolgoz fel, illetve értékesít, melynek közel kétharmada exportra, azon belül Nyugat-Európába kerül. A csoport jelenlegi formájában 2007-óta működik.

Az átadó ünnepségen jelen volt Nagy István agrárminiszter is, aki szerint ahhoz, hogy a magyar baromfiágazat megfeleljen a piaci igényeknek, egy nagyon komoly, fegyelmezett integrációban kell részt vennie. Közölte: minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy újjászülessen Magyarországon a baromfiágazat. A kormány célja, hogy az ágazat versenyképes legyen a világpiacon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az integráció mellett fejlesztés is kell ahhoz, hogy a változó világ kihívásaira és az állategészségügyi nehézségekre „válaszoljon” az ágazat.

Az agrártárca vezetője felidézte, hogy 2021-ben a kormány meghirdette a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési programját a vidékfejlesztési program keretében, mely kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságokra, köztük a baromfitartókra. A baromfiágazatban több mint 400 kérelmet támogatott a kormány összesen csaknem 180 milliárd forinttal.

2020-ban megjelent egy pályázati felhívás az állattartó telepek fejlesztésének támogatására is, amelynek keretében összesen több mint 400 milliárd forint támogatás érkezett a vállalkozókhoz. E pályázatnak lett nyertese a Bács-Tak csoport is, amely 2,4 milliárd forint támogatást kapott, a most átadott beruházás felét finanszírozták a támogatásból.

„A magyar mezőgazdaság megújításának a pillanatában vagyunk, a gazdák éljenek bátran a pályázati lehetőségekkel” - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: 2027-ig még csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást a magyar kormány további 2.300 milliárd forinttal egészíti ki.


Fém- ls Faipari SzövetkezetLidraDamisolCad-ServerForest PowerKaunisMg. FalkerBorda Gépipari Kft.Kén Kft.Erforg-AimIsterraBerek-VízMed-PlastAtukavíz3Király és Király banner 24.03.17-igAgroplast kft.Go-Mo Kft.SóstótargHotel Hunor3commAtukavíz1Hajdú László diófa banerMagyar Kukorica Klub bannerDigitasMizse-PlastGB TradeAtukavíz2Dosan
PRINT LAPOK