Gép
Fejlesztés az aszálykárok enyhítésére
2022. May 25.
A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A Combit közleménye szerint uniós támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszer kidolgozását, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a precíziós mezőgazdaság számára.
A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel.

Ami a részleteket illeti: a valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával. Saját tervezésű műholdat fejlesztenek. A projekt része még egy egyedi tervezésű szerver és rendszer architektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét.

A közlemény szerint a projekt „két kiemelkedő innovációit is eredményez”. Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítást gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, „amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni.”

A projekt a Széchenyi Terv Plusz része, a vissza nem térítendő forrást a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 pályázati felhívásból biztosítják a konzorciumnak.

A konzorciumi tagok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az egyedi informatikai fejlesztések és gépi tanulás alapú rendszerek fejlesztése terén, és a projekt eredményeként több új munkahelyet terveznek létrehozni.

 

Charlie HűtőTitan ContainersNektárplastSamu GazdaboltMizse-PlastAgroforte GrainDamisol Kft.Digitas Kft.Máté-MetálRollspedMed-PlastHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.28.Derula 05.28.GB TradeSteel ManufacturingPályázat Európa Kft.MAPEI 05.20.Agro NatúrtápBorda Gépipari Kft.Erforg-Aim3commSzilágyi HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMetall KraftPolgári BankBerek-VízDPMG Zrt.
PRINT LAPOK