Növény
Év eleji árcsökkenés
2024. February 21.
Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többsége is olcsóbb lett, illetve mérséklődött vagy megállt a drágulásuk 2024 elejére - olvasható az AKI legfrissebb összefoglalóiban.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján január utolsó hetében Magyarországon a takarmánybúza és a takarmánykukorica termelői ára 41 százalékkal, az étkezési búza és az ipari napraforgómag termelői ára 37 százalékkal, a repcemagé 23 százalékkal, a szójababé 20 százalékkal csökkent.

Az étkezési búza és a takarmányárpa termelői ára január elejéhez képest is csökkent a hónap végére.

2023 első hónapjához képest a gabonaalapú termékek feldolgozói értékesítési árai is jelentősen visszaestek, a finomliszté mintegy 36-41 százalékkal, a rétesliszté 29-33 százalékkal, a kenyérliszté 40-42 százalékkal. A csirke- és sertéstakarmány-keverékek még decemberben 7-10 százalékkal lettek olcsóbbak.

A nagybani árak összehasonlítása alapján az előző héten a belföldön termett fejes káposztát 9 százalékkal lehetett olcsóbban venni, mint egy éve, a burgonyafajták többségéért 5-10 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A fejes saláta és a petrezselyem annyiba került, mint 2023 azonos időszakában, míg a barna héjú vöröshagyma, a kelkáposzta, a sárgarépa, a sütőtök drágulása nem haladta meg a 10 százalékot.

Nagyobb mértékben a zöldhagyma, a száraz fehérbab, a fekete retek, valamint a tölteni való édes paprika drágult a belföldi termények leggyakoribb piaci árai alapján.


Szalkai és TársaAgroforte GrainSzilágyi HűtőFormula GPHorváth és HuszárAtukavíz1 05.01.-igDerulaMáté Metál 04.17.Hotel Hunor - törölhetőAgro NatúrtápMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőGordius Solution tenderAtukavíz2Hajdú László diófa banner - törölhetőOrbán KályhaVC 999 05.02.Magyar Pékség Kft.Cincilla2Pályázat Európa Kft.Szamos AblakIvóvíz6DPMG Zrt.GyümölcsgépCharlie HűtőAgrologica 04.17.Atukavíz3Fórum Plussz Kft,Cincilla
PRINT LAPOK