Állat
Eseménydús hónapok
2023. January 10.
Egyesületünk igen mozgalmas hónapokat élt meg 2022-ben. Különösen igaz ez az augusztus végétől október közepéig tartó időszakra.

Több kiállításon is részt vettünk; nyugati és keleti határainkon túl is ápoltuk a külföldi kapcsolatokat; a közösségi médiában is elérhető versenyeket bonyolítottunk; küllemi bírálati bemutatókat tartottunk; sőt, négy év után ismét megrendeztük fajtáink nemzeti bajnokságát.

Bár a világgazdasági válság és a hazánkat sújtó aszály nem kedvezett a húsmarhatenyésztésnek, a tenyésztésszervezés és a fajtanemesítő munka nem állhat le, éppen ezért fontos a továbbiakban is a színvonalasan folytatott szakmai munka az egyesület tenyésztési programja határolta ösvényen.

Elnyertük a nagydíjat
Óriási siker számunkra, hogy a rendezvénysorozat első állomásán, a Debrecenben megrendezett Farmer-Expo kiállítás régiós bajnokságát követően az egyesület tenyésztői munkáját nemcsak a tenyésztők, hanem a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is elismerte, mégpedig „kézzelfogható” jelzéssel. A tenyésztőszervezetek képviselőinek döntése alapján ugyanis egyesületünk nyerte el a MÁSZ tenyésztőszervezeti nagydíjat, melyet a kiállításon való színvonalas verseny lebonyolításáért és a kiváló minőségű tenyészállatok felvonultatásáért ítéltek oda a döntéshozók.

A nyári bajnokságot követően, a Dunántúl régiós bajnokságán nyolc limousin és két blonde d’Aquitaine tenyésztő mérhette össze tenyészállatainak szépségét három kategóriában. Míg az Alföldön a Marócsa-Agro Kft. és Kiss Gyula tenyésztők érdemelték ki a fajtagyőzteseknek (külön a limousin és külön a blonde d’Aquitaine fajta) járó nagydíjat, addig Kaposváron (a dunántúli régiós bajnokságon) az Imár Bt., valamint a Határőr Zrt. vehette át az összevetés győzteseinek plakettjét.

Sikeres volt a Nemzeti Bajnokság
Az őszi programsorozat utolsó állomása – és egyben az éves versenynaptár utolsó napja – a limousin és blonde d’Aquitaine fajták legfontosabb versenye, a Nemzeti Bajnokság volt, melyet négy év után rendeztek meg újra Taliándörögdön. A bajnokságot először 2016-ban rendezte meg az egyesület – persze az ideinél jóval szerényebb lehetőségek között – Kapolcson, majd rá két évre a 2018. évi Farmer-Expo kiállítás adott helyet az eseménynek. Az egyesület vezetősége elhatározta ugyanis, hogy minden második évben sort kerít a versenyre, azonban a helyszín váltakozni fog az ország két nagy régiója, az Alföld és a Dunántúl között. Éppen ezért 2020-ban dunántúli helyszínre került volna a sor, de ez a Covid-19 járványhelyzet miatt sem abban az évben, sem 2021-ben nem valósulhatott meg. Idén azonban a vezetőség úgy határozott, hogy megrendezi az eseményt, amelyre nagyszabású „infrastruktúrával” készül, hogy az érdeklődőknek és családjaiknak, minden korosztályt figyelembevéve izgalmas és tartalmas programokat tudjon biztosítani annak érdekében, hogy minél több látogatót vonzzanak. A vezetőség számításai - úgy tűnik -, „bejöttek”, hiszen rengeteg ember érkezett a rendezvényre.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitotta meg a bajnokságot Taliándörögd füves fogathajtó pályáján, ahol a település polgármestere, Mohos József is köszöntőt mondott. A rendezvény főszervezője Révész Márton, az egyesület alelnöke volt, így házigazdaként konferálta fel Csomai Gézát, az egyesület elnökét, aki óriási köszönetet mondott minden szervezésben közreműködő szereplőnek, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ilyen formában.

A megnyitót egy olyan teljesítményvizsgáló állomás átadása követte, amely teljes mértékben megfelel a mai modern elvárásoknak, hiszen kanadai licensz alapján pontos információt ad a tesztelt állatok súlygyarapodásáról, takarmányfogyasztásáról, valamint a ma oly népszerű takarmányértékesítő képesség méréséről, továbbá a szelekcióban játszott szerepéről.

Az átadást a Nemzeti Bajnokság versenyének első része követte, ahol a fiatal állatok mérhették össze szépségüket (limousin és blonde d’Aquitaine fiatal üszők, szűzüszők, fiatal bikák és vemhes üszők). A limousin fajtát Jérémy Dessassure (francia küllemi bíró, tenyésztő) bírálta, míg a blonde d’Aquitaine versenyének Jean Blanc (a Pay d’Oc tenyésztőszervezet nyugalmazott igazgatója) volt az ítésze. A verseny szünetében Bede Róbert mesterszakács készített kiváló fogásokat limousin és blonde d’Aquitaine marhahúsból, melyeket jól dramaturgizált „főző-show” keretében mutatott be Szőke András színész, humorista közreműködésével.

A verseny második részében a felnőtt állatok bemutatására került sor borjas tehén és felnőtt tenyészbika kategóriákban, majd az összevetések következtek.

Összesen több, mint 70 állat bemutatása történt meg a versenyen, melyeket 13 szekcióban értékeltek a bírók. A bírálat itt is az egyesület által preferált „ranch” típusú bemutatás során történt, azaz a karámokból egy folyosón keresztül érkeztek a tenyészállatok a ringbe, ahol a zsűri megszemlézhette és véleményt mondhatott minden egyes egyedről, kiemelve pozitívumait, szépségeit és előnyös tulajdonságait, illetve megnevezve a hátrányokat, azokat a jellemzőket, amelyek kevésbé kívánatosak, amelyek a tenyésztési programban javításra szorulnak. A verseny leginkább ebből a szempontból volt hasznos a gazdáknak, tenyésztőknek. Mindent összevetve limousin fajtában a legtöbb díjat az Imár Bt. hozta el a versenyről, több első helyezéssel is büszkélkedhetett a tenyészet. Nagyon szép eredményt ért el Mozsgai József, Cziráki Gábor, Rupcsó Mihály, Boros József, valamint a Bakony HO-LI Kft., Csuri Lajos, Takács József is. A bajnokságot a Gyöngysziget Kft. nyerte meg nagydíjas tehenével, mely a Magyar Limousin Nemzeti Bajnok címért járó plakettet vihette haza a verseny után. Blonde d’Aquitaine fajtában a Határőr Zrt, az Alkotmány Agro Zrt, a Dörögdi Mező Kft., Bránya Roland, az Embriobos Kft, Gábor Major Kft., Zsiga József, Kiss Gyula és a Szilosfarm Kft. értek el kiemelkedő eredményeket, végül a Nemzeti Bajnok címet itt a Határőr Zrt. felnőtt tenyészbikája nyerte el.

Összességében nagyon kiválóan szervezett, remekül kivitelezett, nagy látogatottságú versenyt tudhatunk magunk mögött, ahol a gyerekek is jól szórakoztak (szalmavár, arcfestés, csillámtetkó, népi játékok), sőt a „húsmarha küllemi bírálat iránt kevésbé orientált hozzátartozók” is jól érezhették magukat azon az „osztálykiránduláson”, amelyet Szőke András szervezett és vezetett, megmutatva a település érdekességeit, nevezetességeit.

Várjuk a csatlakozókat
Az eseményen több tévécsatorna is részt vett, köztük a Zóna Televízió és a Magyar Nemzeti Televízió (M1) is. A programról készült összefoglalók megtekinthetők a honlapon (www.limousin.hu), illetve az egyesület média csatornáin. A teljes verseny közvetített verziójára még várni kell, de bízunk benne, hogy év végére ez is elkészül.

Reméljük, hogy a jövőben egyre több tenyésztő csatlakozik programjainkhoz és vesz részt az eseményeken. Így együtt ugyanis fajtáink nemesítése és a minőség javítását célzó munka hatékonyabban elvégezhető, mindez pedig szemmel látható minőségi javulást és közösségi értelemben „pozitív csapatépítést” biztosít a jövőben, amely jótékony hatású az egész limousin és blonde d’Aquitaine tenyésztői közösség szempontjából. 

dr. Szücs Márton
ügyvezető igazgató
Limousin és Blonde d’Aquitaine
Tenyésztők Egyesülete

Hotel HunorHorizont GlobalMizseplastDe-Ba Kft.Gordius InoxHerbamixLani ÉpítőLabornumWiraxGalgóczi AutóKer-TészCad-ServerEtiveraSwisspartsAtukavíz Kft.RugócenterNektárplastHunitechDinaxAkvastop EupackColasQS 2000EndilineStarfol PluszContiregTermo Kft.
PRINT LAPOK