Köztér
Erősödő agrárkapcsolatok
2023. September 16.
Folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között - mondta Nagy István agrárminiszter, aki Aziz Voitov üzbég agrárminiszterrel egyeztetett Szamarkandban.

A magyar tárcavezető kifejtette, dinamikus a kapcsolat és aktív a kommunikáció a magyar és az üzbég vállalkozások között. Nemcsak elméleti, hanem a projektek szintjén is zajlanak az egyeztetések és az együttműködések a két ország között.

Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság stratégiai kérdés, amelyre mind a két ország nagy figyelmet fordít. Az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra, mint az aszály vagy a csapadékhiány közös válaszokat kell adni. Az öntözés magyar szakemberekkel történő  korszerűsítése és fejlesztése olyan lehetőség, amellyel élni kell a térségben. Üzbegisztán környezeti adottságai óriási kincset jelentenek, amit ki kell használnia az agráriumnak - tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, a tudomány területén történő eddigi együttműködés remek alapot teremt, amire tovább kell építkezni. Nemcsak a hallgatók, hanem a kutatók cseréjére is nagy hangsúlyt kell fektetni, létre kell hozni közös kutatásokat és tudományos együttműködéseket. Nagy István szerint tovább kell lépni és nemcsak a felső, hanem a középfokú oktatás vonatkozásában is együtt kell működnie a két országnak.


WiraxOtisMSG Kft.Samu GazdaboltAgrofolkerSóstótargÚjvári FOrgácsolóDomokos SándornéGB TradeGeoteam LambdaEuroklímaCad-ServerThermodamGordius InoxNektárplastRóna TamásMeva-HuHotel HunorCemolkerEurogreen TiszafaZambelli Colorfer Kft.BordaAmbrus Acél bannerMarázplastContireg Kft.MIzse-PlastSwisspartsHalaspack
PRINT LAPOK