Köztér
Érkezik a támogatás
2023. September 17.
Jó hír a szarvasmarhatartók számára, hogy a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás átutalása hamarosan megtörténik.

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy a jövő hét folyamán az érintett 9.600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a tavalyi és idei év hosszú ideje nem tapasztalt és váratlan nehézség elé állítja a magyar mezőgazdaság minden egyes ágazatát, így a gazdálkodók komoly kihívásokkal néznek szembe. A kormányzat több intézkedést hozott annak érdekében, hogy segítse a termelők pénzügyi likviditásának biztosítását, ide sorolható a hitelmoratórium, a kamatstop és az állattartók számára elérhető kamattámogatási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében.

Feldman Zsolt kiifejtette, a mostani újabb lépés segítségével a nemzeti tejtámogatás jogcímen 3.600 tejtermelő részére 9,1 milliárd forintot, míg a hízott bika jogcímen 6.000 húsmarhatartónak 1,8 milliárd forintot fizetnek ki.

A juttatások alapja a 2022. évben a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, melyek referenciaéve a jövőbeli kifizetések esetében a mostani Közös Agrárpolitika reformja keretében e téren született uniós döntésnek köszönhetően frissítésre kerülnek. Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a mostani kifizetések teljesítését követően fogja megállapítani.


SwisspartsNektárplastCad-ServerSamu GazdaboltMSG Kft.AgrofolkerHotel HunorThermodamMarázplastOtisBordaGB TradeHalaspackContireg Kft.SóstótargAmbrus Acél bannerRóna TamásZambelli Colorfer Kft.Geoteam LambdaEurogreen TiszafaMeva-HuEuroklímaMIzse-PlastDomokos SándornéGordius InoxWiraxÚjvári FOrgácsolóCemolker
PRINT LAPOK