Élelmiszer
Eredményes ellenőrzés-sorozat
2023. September 09.
Szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések. A Nébih laboratóriumába több mint 200 minta érkezett, melyek 5%-ával akadt probléma.

A nyár folyamán egymást váltották a szezonhoz kiemelten köthető célterületek, valamint a nyári időszakban legkeresettebb termékkörök vizsgálatai. Az akció kapcsán több mint 800 egységben fordultak meg a szakemberek és több mint 200 termékminta érkezett a Nébih laboratóriumába. Az összesített mérleg kedvezőnek mondható, akadtak hiányosságok, súlyos szabálytalanságot azonban kevés esetben tapasztaltak az ellenőrök.

Idén a jelentősen kibővített ellenőrzés-sorozat során a hatósági szakemberek minden eddiginél szélesebb körben végeztek ellenőrzéseket. A tematikus ütemezésnek köszönhetően ‒ az előzetes terveknek megfelelően ‒ minden területet érintően lehetőség nyílt a lakosság folyamatos és részletes tájékoztatására, valamint az érintettek részéről a feltárt hibák mielőbbi javítására.

A nyári célellenőrzések színes és változatos palettáján szerepelt többek között a legkedveltebb hazai nyaralóhelyek, vagyis a Balaton és a Tisza-tó vendéglátóegységeinek, a szezonban közkedvelt strandbüfék, food truckok és gyrost árusítók ellenőrzése. Emellett  a balatoni fröccsutcákon és nyári táborokban is megjelentek az ellenőrök. A nyári szezonális ellenőrzés még sokrétűbbé vált a friss szemlélettel kiválasztott új termékkörökkel. Így az ikonikus nyári finomságok, a görögdinnye és a fagylalt mellett idén helyet kapott a marinált, fűszerezett húsok, a grilltálcák, sőt még a kutyanyakörvek elemzése is. Figyelmet kaptak olyan aktuális és izgalmas területek is, mint a drónos növényvédelmi szolgáltatók és az ökogazdálkodók.

A Nébih, valamint a kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai több mint 800 vizsgálatot indítottak a nyári mustra során. Eljárásra mintegy 50 esetben volt szükség, főleg kisebb kihágások miatt. A Nébih laboratóriumába több mint 200 minta érkezett, melyek 5%-ával akadt probléma.

A nyári mustrán kifejezetten jól szerepeltek a balatoni fröccsutcák. A street food szolgáltatóknál pedig  nem jellemző az imitátumok használata. A nyári táborok közül felkészültebbek a több turnusra tervező táboroztatók, míg a lovas táborokban állatvédelmi szempontból jól bánnak a munkára fogott lovakkal. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai azt mutatják, a nyári grillezéshez bátran használhatók az előre csomagolt grilltálcák. A kutyanyakörvek közül négy termékkel volt gond.

Az értékelés szerint összességében hatékonyak és eredményesek voltak a nyári szezonális ellenőrzések. Éppen ezért várhatóan, idén először, a nyári után őszi szezonális élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is lesznek majd.

A nyári szezonális ellenőrzésről részletes összefoglaló olvasható a Nébih oldalán.

 

 

 

SóstótargCad-ServerHotel HunorEurogreen TiszafaRóna TamásHalaspackMeva-HuWiraxOtisBordaCemolkerAgrofolkerMarázplastSwisspartsEuroklímaNektárplastMIzse-PlastGeoteam LambdaÚjvári FOrgácsolóThermodamSamu GazdaboltZambelli Colorfer Kft.Gordius InoxDomokos SándornéGB TradeAmbrus Acél bannerContireg Kft.MSG Kft.
PRINT LAPOK