Növény
Erdős klaszter szerveződik
2024. May 27.
Az erdők szolgáltatásai minden magyar embert megilletnek, éppen ezért egységben kell szemlélni az erdővel kapcsolatba kerülő minden ágazatot, és fontos beszélni a teljes értékláncot lefedő erdő alapú gazdaságról és iparról.

Erről is beszélt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Faipari Ágazati Egyeztető Fórumán, aki új klaszter szervezését is bejelentette.

Zambó Péter szerint az erdőalapú gazdaság a meglévő, rendelkezésre álló természeti erőforrások innovatív, dinamikus és felelősségteljes felhasználásának a rendszere, amelyhez az alappilléreket már lerakták.

Kiemelte, hogy Európa legszigorúbb erdőtörvénye védi Magyarország zöldvagyonát, a több mint kétmillió hektár erdőt. Ennek stratégiai részét, mintegy felét olyan állami erdészeti társaságok kezelik, amelyek alapműködése a fenntarthatósághoz kapcsolódik. A stabilan működő, egységesen magas szakmai színvonalú erdőgazdálkodás az erdőalapú gazdaság, s benne a faipar legfontosabb bázisa. Ez az első, ha fenn akarjuk tartani az ellátásbiztonságot.

Fontos a kutatás-fejlesztés területén a vállalatok által hasznosítható, eladható innovációk létrehozása is, ehhez pedig elengedhetetlen az eszmecsere. Az államtitkár ennek a partnerségnek kézzelfogható jeleként jelentette be, hogy a minisztérium kezdeményezi, és elindítja egy magyarországi klaszter szervezését az erdő alapú gazdaság szereplői számára, melynek megvalósítására az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. kapott megbízást.


Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőMeva-huLábatlan VasbetonModinvestKrátkiSZTEKovács Imre e.v.Tenzi Kft.Bureau Veritas 07.10.Zambelli COLORFERR Kft.07.02.Lévay Stúdió 07.10.AlbaNord 07.10.MAPEI 07.10.ElsóFarkas és TársaiHotel Hunor - törölhetőVanessia 07.10.TMKWirax Kft.Varga és Tsai Kft.CoolCleanÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Szentmihályi-gép Kft.
PRINT LAPOK