Köztér
Enyhítik az aszálykárokat
2022. July 07.
Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium, az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A kárbejelentéssel érintett területek nagysága elérte a 230 ezer hektárt.

A bejelentések 80 százaléka őszi vetésű kalászosokra vonatkozik, és a keleti országrészre, azon belül is Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére összpontosul.

Jó tudni, hogy első lépésként az aszálykár első észlelésétől számított 15 napon belül, de a betakarítást megelőzően legalább 15 nappal kell a kárt bejelenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén elérhető MKR Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer alkalmazásban, ügyfélkapus hozzáféréssel. A bejelentésben segítenek a falugazdászok. Aszálykárt szeptember 30-ig lehet bejelenteni a valósághoz minél közelebbi hozamcsökkenési adatokkal. A kormányhivatal a bejelentést ellenőrzi, és a káreseményt abban az esetben igazolja, ha a várható hozamcsökkenés eléri a 30 százalékot.

A kormányhivatali határozat önmagában még nem jogosít fel kárenyhítő juttatásra, de ennek birtokában nyújtható be november 30-ig kárenyhítő juttatás iránti kérelem a MÁK honlapján. A károsodott növénykultúra 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenése és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenése együttesen jogosíthat fel kárenyhítő juttatásra, amelynek mértéke a hozamérték-csökkenés 80 százaléka, megfelelő mezőgazdasági biztosítás hiányában 40 százaléka.

 

 

Pályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Titan ContainersMetall KraftSamu GazdaboltMAPEI 05.20.3commRollspedDamisol Kft.Med-PlastCharlie HűtőHotel Hunor - törölhetőMáté-MetálErforg-AimAgro NatúrtápAgroforte GrainSteel ManufacturingDerula 05.28.Berek-VízPolgári BankVC 999 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőMizse-PlastNektárplastDigitas Kft.Szilágyi HűtőGB Trade
PRINT LAPOK