Köztér
Emelkedő beszerzési árak
2023. January 16.
Az agrárvállalkozásoknak 2023-ban azzal kell számolniuk, hogy a következő termelési ciklusra már jelentősen megemelkedtek a beszerzési árak, az eladási árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani, igaz, jelentős csökkenés sem várható.

A K&H értékelése szerint ezzel az agrárium jövedelemszintje az aszály előtti szinten stabilizálódhat. Mindemellett arra is rámutattak az elemzők, hogy ha 2023-ban egy újabb, az ideihez hasonló mértékű aszály lesz, annak a kezelésére nincs felkészülve az agrárium.
Jelenleg forráshiány van az ágazatban, jelentősen emelkedett a forgóeszköz-finanszírozási igény. Emellett azonban a bankok az igényeket többszörösen meghaladó kihelyezhető forrással rendelkeznek, és a következő év második felétől újból számítani lehet az uniós pályázati kiírásokra is.

Tresó Istvánt, a K&H agrárfejlesztési főosztály vezetője szerint a magyar mezőgazdaság valóban jó, de eddig ki nem használt adottságokkal rendelkezik. A cégeknek most alaposan át kell tekinteniük saját gazdálkodásukat, piacaikat, erősségeiket és gyengébb pontjaikat. Ezek ismeretében kell felépíteni új stratégiájukat, és nem halogatni a szükséges lépéseket, beruházásokat. Ebben a gazdasági egyensúlytalansági állapotban, amit válságnak neveznek, alakul ki ugyanis a következő 8-10 év győztes csapata a szakértő véleménye szerint

Az elmúlt egy-másfél év komoly kihívásokat hozott a magyarországi agrárium számára, vélik az elemzők. A tavalyi év közepén indult energiaár-robbanás folytatódott, ami időnként pénzügyi problémákat okozott a gazdáknak. Az állattenyésztés - elsősorban a sertéshízlalás - értékesítési nehézségei szintén áthúzódtak 2021-ről 2022 első félévéig. A szántóföldi növénytermesztőknek pedig a tavasszal még nagyon biztatónak ígérkező évkezdet után az aszállyal kellett megküzdeniük. Igaz, utóbbiaknál a hosszú termelési ciklus segítséget jelentett, hiszen a termelési szezon még a mérsékelt árakon indult, az értékesítés pedig már a két legnagyobb gabonatermelő kiesése miatt többszörösére emelkedett árakon történik, ami kompenzálja az aszály miatti terméskiesést. Két megye kivételével, ahol az aszály teljesen megsemmisítette a termést, az átlagot meghaladó jövedelemre tettek szert a gazdák.


DinaxEndilineRugócenterTermo Kft.De-Ba Kft.Lani ÉpítőNektárplastHorizont GlobalAtukavíz Kft.Hotel HunorContiregSwisspartsEupackColasMizseplastHerbamixQS 2000Akvastop LabornumGordius InoxWiraxGalgóczi AutóEtiveraHunitechKer-TészStarfol PluszCad-Server
PRINT LAPOK