Élelmiszer
Elszabaduló élelmiszerárak
2022. May 06.
Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak - olvasható a Világbank negyedéves, az árupiaci kilátásokról szóló jelentésében.

A dokumentum összeállítói szerint az idén a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek tavalyhoz képest, 2023-ban viszont már 12,4 százalékkal csökkennek.

Ami az élelmiszerárakat illeti, azok az idén várhatóan 22,9 százalékkal nőnek, jövőre viszont 10,4 százalékkal visszaesnek. A Világbank a legjelentősebb, 29,7 százalékos növekedést a növényi étolajok szegmensében várja ebben az évben.

A műtrágyák drágulása a 69,2 százalékot is elérheti, ez az egyik okozója a mezőgazdasági termékek áremelkedésének.

A múlt évben csaknem megduplázódott az energiaforrások ára, az élelmiszereké 31 százalékkal nőtt.

A Világbank jelentéséből kiviláglik, hogy az elmúlt két évben az energiaárak emelkedése a 70-es évek eleje óta a legjelentősebb volt. Az élelmiszerek - amelyeknek a legnagyobb beszállítója Oroszország és Ukrajna -, valamint a műtrágyák drágulása 2008 óta a legnagyobb.
„Az árupiacok az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb kínálati sokkját élik meg az Ukrajna elleni orosz háború hatásai miatt. Az ebből eredő élelmiszer- és energiaárak emelkedése humanitárius és gazdasági következményekkel jár. A nyersanyagok világszerte súlyosbítják az amúgy is magas árnyomást” – jelentette ki Ayhan Kouz, a Világbank fejlesztési kilátásokkal foglalkozó csoportjának igazgatója.

A Világbank előrejelzése szerint idén a búza ára több mint 40 százalékkal nő, s rekordmagasra emelkedik. Az emelkedő árak komoly nyomást gyakorolnak majd a búzaimporttól függő fejlődő országokra.

Faforgács Bozsity Halas TűzvédelemRogemano SeedsBánfi Kft.EtiveraIlinoxAgria Biztosítás3commBodrogközi Nonprofit biztosítóStarfol pluszSZTEEgerkas Kft.Wirax Kft.Szilvási Építők Kft.Zephyr Kft.Integrál-BauLani ÉpítőPetraplast Kft.CemolkerCívisagroMetalconstructOvermatic Kft.Lemezcentrum Kft.Murár DrótKevefémFer-ErVarga AkkuTermo Kft.
PRINT LAPOK