Növény
Előbb kezdődött meg a betakarítás
2022. July 02.
Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól. Az idén korábban kezdődött a kalászosok betakarítása, mert a nagy hőség miatt gyorsabban érik a gabona. Több dologra érdemes figyelni ebben az időszakban.

Nagy István agrárminiszter közlése szerint a növénytermesztés idei terméskilátásait komolyan rontja az aszály, amely leginkább az alföldi területeket sújtja. Az agrárkár-enyhítési rendszerbe június 27-ig a termelők országosan csaknem 230 ezer hektár mezőgazdasági területre jelentettek aszálykárt. A bejelentések alapján a legsúlyosabb és legkiterjedtebb aszálykárok Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

Mint hírül adtuk, a szárazság miatt több megyében tűzgyújtási tilalom van. Mindemellett a mezőgazdasági termelőknek a nyári betakarítási munkák megkezdése előtt fel kell készülniük a tűzvédelemre a munkagépek kapcsán, a betakarítás helyén és a telephelyeken is. A miniszter kijelentette: a gazdáknak figyelniük kell a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának átvizsgálására, különös tekintettel az akkumulátorokra és a kipufogórendszerekre. Emellett fontos a tűzoltókészülékek ellenőrzése, a védőszántásokkal történő tűzvédelmi sávok kialakítása, a dohányzásra kijelölt helyek kijelölése, valamint az erre vonatkozó szabályok betartása.
A tárcavezető kitért a kalászos termények előírás szerinti szállítására, elhelyezésére és tárolására is. De ezeken túlmenően a megfelelő hulladékkezelés kialakítása, a tűzvédelmi szabályzat elkészítése, a dolgozók tűz- és balesetvédelmi oktatása, illetve a villamos és villámvédelmi berendezések ellenőrzése is lényeges – sorolta.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a nyári aratási munkálatok megkezdésével az autósok is több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közlekedésben. A gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem láthatók ilyen speciális járművek, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon előfordulásuk gyakori. A mezőgazdasági munkagépek vezetőinek óriási felelőssége van, hiszen járműveikkel gyakran a teljes úttestet elfoglalják a közlekedés során. A szemből érkező vagy az előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében. A miniszter arra kérte a közúton közlekedő sofőröket, hogy ezeket a járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel.

 

Gordius InoxEtiveraDinaxNumizmatikBánfi Kft.Wirax Kft.Mimiko Kft.Szilvási Építők Kft.Overmatic Kft.IsterraBozsity Bt.NektárplastLabornumNyírfa ÁrnyékContiregDr. Barancsi ÁgnesCad-ServerCPDCHirezSwisspart/DroneoneVarga AkkuTermo Kft.Egerkas Kft.Hotel Hunor
PRINT LAPOK