Köztér
Ellenszer a klímaváltozásra
2022. August 03.
A 2022-es év a mezőgazdaság számára olyannyira rendkívüli, hogy amióta adatokat gyűjtünk a klimatikus viszonyokról, aszályról, fagyról, termésátlagról, soha nem volt tapasztalható még csak hasonló negatív állapot sem.

Erről is beszélt Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a „Mezőgazdaság és klímaváltozás – Kockázat vagy lehetőség” címmel rendezett pódiumbeszélgetésen, ahol Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója társaságában osztotta meg véleményét a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól, az agrárium szerepéről, valamint a szélsőséges időjárás hatásainak lehetséges kivédésének módjairól.

A  mezőgazdaság nemcsak elszenvedője a megváltozott klímának, de kibocsátó is, ezért kiemelt fontosságú a környezeti terhelést csökkentő technológiák elősegítése oly módon, hogy ez az élelmezésbiztonságot és az élelmiszerbiztonságot ne veszélyeztesse – hangsúlyozta Juhász Anikó. A klímaváltáshoz alkalmazkodnunk kell, például növényváltással, a talajerózió lassításával, új, innovatív technológiák támogatásával és bevezetésével. Természetesen a tudásátadás, a termelők számára minden lehetséges információ megosztása elkerülhetetlen és alapvető fontosságú.

Korábban is voltak aszályos időszakok, rendkívülinek tekinthető időjárási jelenségek. Azonban ez a helyzet folyamatosan romlik, miközben egyre több embert kell egyre kisebb termőterületről élelmiszerrel ellátni – jelentette ki Gyuricza Csaba, aki szerint nagy kérdés, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és a lehetséges előnyöket a magunk javára fordítani. A megoldást részben a vízgazdálkodás újragondolásában, a nemesítési technológiák fejlesztésében és új, szárazságtűrő növények használatában, valamint a fenntarthatósághoz, a klímavédelemhez kapcsolódó kutatások támogatásában látja.

Ondré Péter az erdősültség növelésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen az erdőknek fontos szerepük van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, megkötik a légköri szén-dioxid jelentős mennyiségét, másrészt hozzájárulnak a szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyok mérsékléséhez

 

CemolkerHalaspackWiraxSwisspartsAgrofolkerContireg Kft.NektárplastMeva-HuMIzse-PlastCad-ServerSóstótargÚjvári FOrgácsolóHotel HunorOtisBordaAmbrus Acél bannerSamu GazdaboltThermodamGeoteam LambdaEuroklímaRóna TamásZambelli Colorfer Kft.MarázplastMSG Kft.GB TradeGordius InoxDomokos SándornéEurogreen Tiszafa
PRINT LAPOK