Növény
Ellenőrzik az ukrán gabonát
2023. February 12.
A magyar kormány szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kifejtette hangsúlyozta, nagyon szigorú minőségellenőrzést rendel el az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében. Leszögezte, hogy továbbra is minden segítséget és támogatást megadnak ahhoz, hogy a gabona eljusson az eredeti céljához, az afrikai és a közel-keleti fogyasztókhoz. Viszont, ami a magyar piacra érkezik, azzal a gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használhat csak fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálni fogja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. Hozzátette, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen megállt a magyar és az egész európai gabonaértékesítés.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária nem véletlenül fordult az Európai Bizottsághoz, hogy hozzon azonnali intézkedéseket az Ukrajnából beérkező gabonaimport megfékezésére. A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított import termények ugyanis letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak.


Szilágyi HűtőMáté-MetálRollspedGB TradeAgroforte GrainMAPEI 05.20.Charlie HűtőErforg-AimMetall KraftHotel Hunor - törölhetőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPolgári BankSteel ManufacturingBerek-VízDamisol Kft.DPMG Zrt.Agro NatúrtápBorda Gépipari Kft.3commTitan ContainersMed-PlastDerula 05.28.NektárplastPályázat Európa Kft.Digitas Kft.Mizse-PlastVC 999 05.28.Samu Gazdabolt
PRINT LAPOK