Köztér
Elérhető laboreredmények
2024. July 06.
Rövidesen minden érdeklődő számára elérhetőek lesznek a Magyarországon végzett talajvédelmi laboratóriumi vizsgálatok eredményei.

Az adatok nagyban támogatják majd az egyik legfontosabb természeti kincsünkkel, a talajjal kapcsolatos kutatásokat, továbbá segítik a hazai talajaink állapotváltozásának nyomonkövetését is. A mintavételi pontok helyének rögzítése a továbbiakban kötelező lesz. A GDPR feltétel betartása ugyanakkor védelmet nyújt valamennyi mintaadó számára, őket hátrány nem érheti az adatszolgáltatás kapcsán.

A 2024. május 19-én hatályba lépett rendeletnek megfelelően a talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratórium köteles a Nemzeti Talajtani Adatbázis részére adatot szolgáltatni a talajokon végzett vizsgálati eredményekről. 

Az adatgyűjtés célja, hogy a Magyarországon elvégzett mintegy 200 ezer vizsgálati mérés eredményei egységes szerkezetbe kerüljenek. Az adatok körét a rendelet 5. melléklete határozza meg.

Fontos kiemelni, hogy az adatgyűjtés a kutatási tevékenységeket segíti, a talajok állapotának megfigyelését és előrejelzését szolgálja. Az adatok kezelése a GDPR feltétel betartásával történik, ezáltal a mintaadót semmilyen hátrány nem érheti az adatszolgáltatás miatt. 

A Nébih felhívja a figyelmet egy újításra: kötelező rögzíteni a mintavételi pontok helyét. A helyadatok betöltése a mintavételt végző személy által rögzített adatok szerint történik, amihez elegendő egy ‒ bármely okostelefonra ingyenesen letölthető ‒ helymeghatározásra alkalmas applikációból a teljes GPS koordinátát leolvasni. 

A talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratóriumnak az adatszolgáltatást az eredményközlő, vagy a vizsgálati jegyzőkönyv véglegesítésétől számított 15 napon belül teljesítenie kell, amelyet a Nemzeti Talajtani Adatbázison keresztül tehet meg. Az adatbázis a Nébih ügyfélportálon keresztül érhető el. 

A témával kapcsolatos kérdésekben a talajweb@nebih.gov.hu email címen kérhető segítség.


 

IsterraKovács ImreGB-TradeSizolev 07.25.NektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőOtis Bt.Borda Gépipari Kft.IlinoxCad-ServerNanosegment 09.08.DPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőAboszol 08.01.Erforg-AimLévay StúdióBerek-VízMEVA-HUDigitasCharlie HűtőMed-PlastNRG Services Kft. 07.29.Magyar PékségPályázat Európa 08.01.Mizse-PlastForest PowerAgroforte GrainModinvest
PRINT LAPOK