Növény
Élen a tormatermelésben
2022. April 14.
Tavaly csaknem 1.267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, a földeken több mint 12 ezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki - közölte a NAK).

Információik szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképpen az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. A magyar torma jelentős részét exportálják, a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően friss, lédig formában.

A torma Magyarországon őshonos növény. Mára - valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt - egyetlen termesztőkörzete maradt: Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést.

A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, emellett hatásos természetes segítség húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is.

ContiregSzilvási Építők Kft.CPDCOvermatic Kft.Egerkas Kft.Bozsity Bt.NumizmatikSwisspart/DroneoneNyírfa ÁrnyékGordius InoxDinaxVarga AkkuCad-ServerLabornumEtiveraNektárplastWirax Kft.Dr. Barancsi ÁgnesMimiko Kft.Bánfi Kft.IsterraHotel HunorHirezTermo Kft.
PRINT LAPOK