Élelmiszer
Elbúcsúzhatunk az olasz termékektől
2022. September 25.
Bajban vannak az olasz gazdák, miként a termékeikre épülő feldolgozóipar is. A szakmai szervezetek szerint állami beavatkozás nélkül könnyen csődbe mehet a szektor termelőinek a jelentős része.

Az olasz élelmiszeripar számára is komoly költségnövekedést jelent az energiaválság, az elszálló energiaárak miatt a mezőgazdászok harmada veszteségesen üzemel. Fennáll a veszély, hogy akár 13 százalékuk felszámolja gazdaságát. A gondokat tetézi, hogy a költségnövekedés terhe mellett jelentős terméskiesést okozott az aszály.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a műtrágya ára 170 százalékkal, a takarmány átlagosan 90 százalékkal, a dízel 129 százalékkal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban.

Mindezek mellett a feldolgozóiparnak is meg kell küzdenie az áremelkedéssel. Az üvegek 30, a konzervdobozok 60, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest, de nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadások is.

A legnagyobb olaszországi gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az élelmiszeriparukat sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró lehet, ami a teljes olasz GDP negyede.

A problémák miatt zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajokból, paradicsompürékből és borokból kevesebb készülhet Olaszországban, az áruk pedig jelentősen emelkedhet. Ezért az sem zárható ki, részben vagy egészében el fognak tűnni az olasz élelmiszertermékek más európai országok, így hazánk boltjaiból.

DinaxHotel HunorWiraxNektárplastHunlandCad-ServerKer-TészHorizont GlobalAkvastop LabornumEndilineTermo Kft.Gordius InoxColasHerbamixHunitechSzilvási GroupEtiveraKaszás OltványContiregElső Beton bannerLani ÉpítőSwisspartsStarfol PluszEupackDe-Ba Kft.MizseplastQS 2000
PRINT LAPOK