Élelmiszer
Együnk halat!
2023. December 10.
A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett, ezért 2027-ig a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Pluszon belül 700 millió forintot fordít halmarketingre.

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években többé-kevésbé, de folyamatosan nőtt. Amikor a MAHOP 2013-ban elindult, még 5,4 kilogramm volt, 2021-re pedig 6,52 kilogrammra emelkedett, ez több mint 20 százalékos növekedés. „Lassan, de biztosan haladunk tehát előre, ahogyan sok más területen is: a magunk útját járva” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter. 

A hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. A magyarországi haltermelésben és a hazai termelésű halak fogyasztásában továbbra is a ponty a meghatározó, a második helyen az afrikai harcsa áll. Az intenzív akvakultúrában termelt étkezési halak 94 százalékát az afrikai harcsa teszi ki. A faj termelése a 2013. évi 2.050 tonnáról a 2022-es lehalászási jelentés adatai szerint 5.777 tonnára emelkedett. Jelenleg Magyarország az Európai Unió legnagyobb afrikaiharcsa-termelője.

Magyarország számára a halfogyasztás növelése népegészségügyi szempontból is stratégiai cél – közölte az agrártárca vezetője –, mivel Magyarországon a vezető halálokok között vannak a szív és érrendszeri megbetegedések, és a halfogyasztás igazoltan csökkenti e megbetegedések kockázatát. E célok elérése érdekében jelentős támogatásban részesül a magyarországi akvakultúra ágazat. A MAHOP keretében a 2013-2020-as időszakban a halfogyasztás promócióját célzó Kapj rá! elnevezésű kampányra 960 millió forint jutott.

A Nemzeti Akvakultúra Stratégiai Terv 2030-ig fogalmazta meg az ágazat fejlesztését célzó feladatokat. A terv részeként szeretnék növelni a kisüzemi halgazdaságok termelőkapacitását, fejleszteni az ott alkalmazott termelési technológiát, a feldolgozást. A kormány szeretné elérni, hogy az európai exportpiacon is versenyképes fajokat vonjanak be a tenyésztésbe.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke arról számolt be, hogy az idei haltermés sokkal jobb volt, mint a tavalyi, a bőséges csapadéknak köszönhetően a tavakat fel tudták tölteni a termelők az üzemi vízszintre, valamint a takarmányárak terén is kedvező fordulat történt. A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló minőségű hazai halat - jelezte. Adatai szerint Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, ebből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők. Afrikai harcsából pedig több mint négyezer tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben.


SGS 04.28.Silk Group 04.16.Fermy 2000 04.16.Gemenc Bau 04.16.Best Gáz 04.16.Csepel 04.16.Heizer 04.16.AgriDron 04.16.Németh Csomagolás 03.31.Faber és Társa 04.16.Hotel HunorTraktorbolt 04.16.Szuro Trade 04.15.Meta Vasipari 04.16.Tolcsva Bor 04.16.Pásztor és Társai 04.16.Hód Fürdő 04.16.
PRINT LAPOK