Állat
Egyre hangsúlyosabb a genomvizsgálatok jelentősége
2022. August 08.
Idén ismét tavasszal rendezték meg a szervezők az ország egyik legnagyobb tenyészállat szemléjét, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítást. A rendezvényen a Limousin és blonde d’Aquitaine húsmarha fajtaversenyen 25 tenyészet 46 állatával jelent meg.

Az esemény színvonalát emelték és nemzetköziségét erősítették a szarvasmarha fajták show-bírálatában közreműködő külföldi bírók is. Ez azért is fontos, mert azon túl, hogy a fajták versenyeiben a fajta hazájából érkező kiváló szakemberek határozzák meg értékelésükkel a díjazási sorrendet, lehetőség nyílik a szakmai beszélgetésekre, ahol a külföldi és hazai tapasztalatok cserélhetők ki szakértői észrevételekkel.

A limousin tenyészállatok bírálatát a francia Rikke Benoit, nemzetközi show-bíró végezte, a szakmai tanácsadásban pedig ismét Gilles Lequeux, az INTERLIM kereskedelmi igazgatója működött közre. A blonde d’Aquitaine tenyészállatok bírálatában Pierre Etchecopar működött közre, aki Baszföldről érkezve sok érdekes információt adott át a közönségnek a Dél-franciaországi blonde d’Aquitaine tenyésztésről. A fiatal bíró a fajta francia teljesítményvizsgáló szervezetének ikonikus alakjával, Jean Blanc-nal érkezett, aki már sokszor látogatott hazánkba, hogy segítse a magyar tenyésztést, értékelve az egyes évek alatt elért szakmai eredményt.

A legnagyobb érdeklődést a versenyen túl ismét az állatok elhelyezésénél bonyolódó szakmai beszélgetés váltotta ki. Nagy örömünkre szolgált, hogy ebben az évben több új, többségében fiatal tenyésztő is hozott állatot, olyanok, akik eddig nem jártak állattenyésztési kiállításra. Mivel a megszokottnál több állat jelent meg, így több kategóriát is sikerült indítani. Ebben az évben fiatal üsző, 2 éves üsző, tehén, fiatal bika és idősebb bika kategóriában versenyeztek a tenyészállatok. A show-bírálaton az egyes kategóriák legjobbjait nevezték meg a szervezők mindkét fajtában, majd a legjobb nőivar és legjobb hímivar képviselője Herd-book különdíjban is részesült. Emellett a francia Limousin Egyesület és a Pay d’Oc Blonde d’Aquitaine szövetség jóvoltából minden kiállító szaporítóanyagot kapott ajándékba a részvételért, ezzel is elismerve az áldozatos felkészítési, valamint egész éven át tartó tenyésztői munkát, amit a versenyen részt vevő gazdák és felvezetők a fajták népszerűsítéséért tesznek.

A hazai Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete nagy örömére szolgált ugyanakkor, hogy a magyar limousin és blonde d’Aquitaine tenyésztésszervezést, valamint annak fejlesztéseit európai szinten irányadónak nevezték a francia szakemberek, látva az évek alatt a tenyésztésbe fektetett munka alapján felmutatott eredményeket. Nem véletlen, hogy szinte a legnagyobb mértékben ennek a két húsmarha fajta népszerűségének fejlődésében látható az emelkedés Magyarországon a visszajelzések alapján.

Ebben az évben hazánkba utazott Solange Faurisson is, az INGENOMIX szakmai vezetője, aki a genomvizsgálatok egyre nagyobb jelentőségére hívta fel a figyelmet, mind a teljesítményvizsgálatban, mind pedig a genetikai rendellenességektől való mentesség elérésében nyújtható eredményekkel összefüggésben. Napjainkban egyre több húsmarha tenyésztő egyesület indul el a genom-vizsgálat útján. A húsmarha fajták közül a limousin kezdte el ezt a munkát elsőként hazánkban, amikor néhány tenyészbika genomikai értékét vizsgáltatta meg, a 8 legfontosabb, tenyésztési programban releváns értékmérőként megemlített tulajdonsággal kapcsolatban. Ezek a könnyű ellési képesség, a növekedési erély, az izmoltság, a ráma, a medence belső átmérője, a tejtermelési képesség, a csontfinomság, és a leány utódok genetikailag öröklött könnyűellési képességét prognosztizálják. Napjainkban is ezeket a tulajdonságot vizsgáljuk, csak most már egyre több nőivarú egyed esetén is, és a vizsgált tenyészbikák létszáma is jócskán nőtt. Eleinte a tenyésztőszervezet képviselői és néhány tenyésztő tépte a szőrt a mintavételhez (ezt a vizsgálatot szőrmintából végzik), ma már azonban az egyesület technikusai végzik el ezt a munkát.

Ebben az évben a kiállítás résztvevői és a tartók, illetve a kiállításra ellátogató limousin tenyésztők nagy örömmel fogadták ezt az INGENOMIX által felajánlott lehetőséget, mert a bemutatók után az egyesületi sátorban sokan gyűltek össze, hogy szakmai kérdéseket tegyenek fel a modern analízis kapcsán a francia szakembernek. Napjainkra egyre több tenyésztőt sikerül bevonni a genomikai vizsgálatba, ami a fajta tenyésztési előrehaladásának szempontjából nagyon fontos. Egyelőre még mindig a tenyészbikák (főleg amelyektől sok utód várható pl. mesterséges termékenyítésre engedélyezett, törzstenyésztő által vásárolt stb…) létszáma vezet, de az embrióelőállításhoz, vagy külföldi üsző importhoz már szinte kivétel nélkül genomikai elemzést is kérnek a vásárlók a származási tenyészettől. 2022 január elsejétől egyébként a limousin fajtában, tenyészbikák beállítása esetén kötelező a genomikai alapvizsgálat, amely a tulajdonságok kialakulásáért és a származásellenőrzés ellenőrizhetőségéért felelős SNP-ket, valamint a szarvatlanság, a duplaizmoltság és a nyílt szájpadlást okozó genetikai rendellenességet kialakító SNP-k jelenlétét is kimutatja.

Éppen ezért garantálható, hogy a 2022-ben vásárolt tenyészbikák ezen tulajdonságai meghatározottak (szarvaltság és duplaizmoltság), valamint a fajta legfontosabb genetikai terheltségétől genomvizsgálattal igazolva mentesek. Mivel a hazai nemesítés a technikusok által mért tulajdonságokkal objektív módon egészült ki – természetesen megtartva a régi, jól működő tenyészállat bírálati rendszert is – valamint a DNS alapú vérből történő származásellenőrzési vizsgálat az értékmérő tulajdonságokat prognosztizáló, genomikai rendellenességeket is felderítő genomikai vizsgálatokkal bővült, az egyik legjobb „tenyésztési előrehaladásban elérhető garanciákat” adó fajtává vált a limousin, mely reményeink szerint tovább növeli a fajta hazai elterjedését. Éppen ezért az egyesület jövőben kiemelt feladata továbbra is a hasonló kiállításokon bemutatott egyedek és a fajtákkal kapcsolatos eljárások, tenyésztéstechnikai fejlesztések bemutatása.

 

dr. Szücs Márton
ügyvezető igazgató
Limousin és Blonde d’Aquitaine
Tenyésztők Egyesülete

 

3commDerula 05.28.DPMG Zrt.Szilágyi HűtőBerek-VízAgroforte GrainMetall KraftVC 999 05.28.Hotel Hunor - törölhetőMáté-MetálGB TradeDigitas Kft.Agro NatúrtápNektárplastSamu GazdaboltMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPolgári BankMizse-PlastTitan ContainersRollspedCharlie HűtőDamisol Kft.Pályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.Steel ManufacturingMed-PlastMAPEI 05.20.Erforg-Aim
PRINT LAPOK