Élelmiszer
Egyedi jelölés a rovarfehérjés termékeknek
2023. February 06.
A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltokban.

Agrárminiszterünk arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Emlékeztetett arra, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta a döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.

A fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják: a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5%-a fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70%-uk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Nagy István szerint a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat.


MAPEI 05.20.Erforg-AimRollspedNektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDigitas Kft.Hotel Hunor - törölhetőTitan ContainersPolgári Bank3commMáté-MetálBorda Gépipari Kft.Berek-VízSzilágyi HűtőSamu GazdaboltPályázat Európa Kft.Med-PlastSteel ManufacturingGB TradeAgro NatúrtápMizse-PlastAgroforte GrainCharlie HűtőMetall KraftDPMG Zrt.Damisol Kft.VC 999 05.28.Derula 05.28.
PRINT LAPOK