Élelmiszer
Egészséges húskészítményeket fejlesztettek ki
2025. June 13.
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó húskészítményekből álló termékcsaládot fejlesztett ki a felgyői Gulyás János és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel.

A projektzáró konferencián elhangzott: a húskészítmények kidolgozására 526,7 millió forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése elnevezésű pályázati keretprogramjában. A teljes kutatás és termékfejlesztés költségvetése 765,7 millió forint volt.

Stündl László, az egyetem mezőgazdasági, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja kiemelte: egyedi bioaktív hatóanyagokkal (esszenciális nyomelemekkel, antioxidánsokkal és prebiotikumokkal) dúsított húsipari termékek fejlesztését valósították meg, amelyek egyszerre támogatják a fogyasztók egészségét, és növelik a hazai húsipar innovációs potenciálját.

A termékfejlesztések mellett az innovációs tevékenységek célja olyan új eljárások, valamint megbízható és érzékeny vizsgálati módszerek kifejlesztése volt, amelyek alkalmasak az innovatív húsipari termékek egyedi összetételének standardizálására, illetve a minőség és a feldolgozási folyamatok állandó ellenőrzésére valós idejű és nem roncsoló jellegű vizsgálatok által. A projekt hozzájárul az iparág modernizációjához, a termékbiztonság és a minőség javításához azáltal, hogy elősegíti költséghatékony, fenntartható gyártási folyamatok bevezetését.

A dékán szerint a kifejlesztett termékek új kategóriát képviselnek, hiszen olyan funkcionális húskészítményekről van szó, amelyek nemcsak a hagyományos táplálás, hanem az egészségmegőrzés és bizonyos célzott élettani hatások támogatását is szolgálják.

A kutatás-fejlesztési munka sikeresen igazolta, hogy az alkalmazott bioaktív hatóanyagok funkcionális adalékokként való alkalmazása nemcsak biztonságos, hatékony és fiziológiai szempontból releváns, de piacképes is – vélekedett Stündl László.

Kelemen Ferenc vegyész elmondta: a kutatások során feltárták az alkalmazni kívánt fehérje- és rostforrások releváns fizikai-kémiai paramétereit és techno-funkciós tulajdonságait, illetve az eltérő élelmiszermátrixok biohasznosulásra gyakorolt hatásait. A biológiai hatásvizsgálatoknak köszönhetően a növényi rostforrások megfelelő kezelésének, átalakításának és felhasználásnak módját is optimalizálták, amelyek a húsipari termékek esetében a megnövelt biológiai értéket biztosítják.

Az új, funkcionális termékváltozatok életkorspecifikus jellegéből adódóan a kisgyermekektől az időskorú emberekig több korosztály megtalálja a számára legelőnyösebb fiziológiai hatással jellemezhető húskészítményt a termékpalettából.

A kifejlesztett termékek közül Kelemen Ferenc megemlítette az immunerősítő bajor kolbászt, az antioxidánsokkal dúsított és fehérjedús debreceni kolbászt, a fehérjékkel gazdagított, zsírcsökkentett és prebiotikus hatású sütnivaló kolbászt, a prebiotikus csirke- és pulykamellsonkát, a nyomelemekkel és prebiotikumokkal fortifikált (megerősített) csemege debrecenit, a fehérjekivonattal és prebiotikumokkal dúsított virslit, és a funkcionális fekete-erdei sonkát.

Bene Krisztián, az évente 10.500 sertést vágó és feldolgozó Gulyás és Társa Kft. képviselője a projektzárón jelezte: a most kifejlesztett új termékek év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesznek elérhetőek a kereskedelemben.


Nektárplast 07.24.Modinvest 07.24.Mizse Plast 07.24.Ambrus Acél 07.23.Ilinox 07.24.Danép 07.10.KK Grain 07.24.SFT 07.24.Delta 07.23.Szigma Sistem 07.24.SGS 07.24.Wemix 07.10.VC999 07.24.Telepellátó Kft. 07.24.GB Trade 07.23.Cad-Server 07.23.Agroforte GrainContireg 07.23.SZTE 07.23.Hunyadi Művek 07.10.Isterra 07.24.Med.Plast 07.24.Samu Gazdabolt 07.24.Hotel Hunor 07.23.Ják-Forg 07.10.Zambelli Colorferr Kft. 07.24.Pólus 2001 07.24.Mapei 06.23..
PRINT LAPOK