Gép
Drónpilótákat képeznek
2022. October 20.
Növényvédelmi drónpilótákat képeznek a Debreceni Egyetemen egy új, gyakorlatorientált, képzés keretében.

A precíziós mezőgazdaságban egyre meghatározóbb drónok alkalmazását segíti a Debreceni Egyetem mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának új, gyakorlatorientált kurzusa: a növényvédelmi drónpilóták oktatása - közölte az egyetem sajtóközpontja az MTI-vel.

A precíziós gazdálkodás egyre nagyobb mértékben támaszkodik az automatizált eszközök alkalmazására: egyebek mellett olyan különleges szenzorokkal felszerelt drónokat fognak alkalmazni, amelyek valós idejű mérésekkel azonnali talajtérképezésre képesek adott táblán belül.
Harsányi Endre, az egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese szerint a permetező drónok gyorsaságuk és precízségük miatt könnyen használhatók a kertészeti és szántóföldi növénytermésben is.

A most indított kurzuson a résztvevők drónpilóta- és növényvédelmi képzésben is részesülnek, és az oktatás során nemcsak a precíziós mezőgazdasággal, hanem a precíziós növényvédőszer kijuttatásával is megismerkednek a hallgatók.

Az érdeklődőknek a jelentkezéshez rendelkezniük kell érettségi bizonyítvánnyal, B típusú jogosítvánnyal, A1-es, illetve A3-as drónpilóta-engedéllyel, továbbá egy 80 órás növényvédelmi képzéssel. Az utóbbi két feltétel teljesítéséhez szükséges képzés megszervezésében is segít a Debreceni Egyetem.

A növényvédőszerek drónokkal való kijuttatásának jogszabálya kidolgozás alatt van, a drónok használatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is ellenőrzi. Ezért is meghatározó, hogy az egyetem intézete a Nébih regisztrált képzőintézménye.


Hotel HunorGB TradeCemolkerCad-ServerEuroklímaAmbrus Acél bannerBordaEurogreen TiszafaSamu GazdaboltWiraxÚjvári FOrgácsolóSóstótargZambelli Colorfer Kft.Meva-HuAgrofolkerSwisspartsMSG Kft.MarázplastDomokos SándornéMIzse-PlastGeoteam LambdaGordius InoxOtisHalaspackNektárplastRóna TamásThermodamContireg Kft.
PRINT LAPOK