Növény
Drágul, de lassabban
2023. April 21.
Februárban 27 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban, a drágulás üteme 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál.

Ezzel szemben 34 százalékkal fékeződött le a szeptemberi 61 százalékos tetőzéséhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Februárban a növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos árszintje 16,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 6,2 százalékponttal mérsékeltebb emelkedést mutat a januárinál és 36,5 százalékponttal fékeződött le a tavaly júliusi csúcshoz képest.
Az élőállatok felvásárlási ára a januári 11,3 százalékpont lefékeződés után 1,2 százalékpontot visszakorrigált ugyan, de az 55,6 százalékos éves emelkedés így is 13,6 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberi csúcspontnál.

A növényi termékek árának februári alakulása változatosan alakult: miközben a burgonya a és gyümölcsök áremelkedése 7,7, illetve 9,4 százalékponttal élénkebb volt a januárinál, addig a gabonafélék áremelkedése 8,7, a zöldségeké 8,4, az ipari növényeké pedig 7,7 százalékponttal lassult az előző havihoz képest. Februárban a burgonya felvásárlási ára ezzel 57,3, a gyümölcsöké átlagosan 19,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A gabonaárak februári 22,3 százalékos éves emelkedése 60 százalékponttal lassabb a szeptemberi csúcsnál, a zöldségek ára még mindig 30,2 százalékkal magasabb, míg az ipari növények felvásárlási ára már átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál a KSH adatai szerint.

Metall KraftPolgári BankVC 999 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőCharlie HűtőNektárplastBerek-VízSamu GazdaboltMizse-PlastSzilágyi HűtőAgro NatúrtápDerula 05.28.Steel ManufacturingDPMG Zrt.Damisol Kft.GB TradeTitan ContainersMAPEI 05.20.Borda Gépipari Kft.Digitas Kft.Pályázat Európa Kft.Hotel Hunor - törölhető3commRollspedMáté-MetálErforg-AimMed-PlastAgroforte Grain
PRINT LAPOK