Növény
Drágábban veszik át a dohányt
2024. February 23.
Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási alapárakat hirdetett meg az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft.

Fekete Tibor, a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója elmondta, a szerényebb alapárral és dinamikus felárral dolgozó korábbi árrendszert elsősorban a Virginia-termelők kérésére úgy változtatták meg, hogy hatvan százalékkal emelkedett az alapár, de továbbra is száz százalékos felárat biztosítanak a hektáronkénti ezer kilogramm feletti termésmennyiségre.

Megjegyezte, a Burleynél a januári értékesítést is figyelembe véve 18 százalékos alapáremelést hirdettek meg, a felár pedig az előbbihez hasonló feltételek mellett 150 százalék lett, ezzel pedig - egy átlagos termés esetében - az inflációt követő bevételnövekményt biztosít az ULT a termelőinek 2024-ben.

Az idei árpolitika meghatározásánál kedvező körülmény volt, hogy a 2022-es mélyponthoz képest tavaly jelentősen javult a termelőktől átvett szárazdohány minősége és mennyisége, Virginia-fajtából 1.900, míg Burley-ből 465 tonna termett meg.

Mennyiségben összességében több mint 7 százalékkal több dohányt tudott felvásárolni a társaság és kimondottan jó volt a választék összetétele, ezzel pedig tovább erősödött a magyar dohány helyzete az európai piacon.

Magyarország mindkét fajta tekintetében kiváló, használható értékű töltelékdohányt állít elő, így nem véletlen, hogy a 2018-at, mint bázisévet figyelembe véve mindkét dohányfajtánál 127-130 százalékkal emelték meg a termésért kínált árakat.

Az adatok szerint a 2022-es hektáronkénti 1.100 kilogrammos terméshozam 2023-ban 1.500 kilogramm fölé emelkedett; a szakember becslései szerint a magyar dohánytermesztésben további 300-400 kilogrammos hozamnövekedés is benne lehet, amely két-három éven belül realizálódhat.
Egy nagyon erős versenykultúrát hoztak létre, ami a magyar mezőgazdaságban az egyéb társkultúrákkal szemben erős pozíciókkal rendelkezik - hangoztatta Fekete Tibor.

Az idei év kilátásaira kitérve azt mondta, a szezonban 2.200 tonna Virginia és 500 tonna Burley termeltetését célozta meg az ULT, ez pedig az elmúlt év kedvező tapasztalatai nyomán reális elvárás lehet.


Atukavíz2Magyar Pékség Kft.Atukavíz1 05.01.-igSzamos AblakSzalkai és TársaHajdú László diófa banner - törölhetőDerulaAgroforte GrainGyümölcsgépIvóvíz6Agro NatúrtápDPMG Zrt.Szilágyi HűtőAtukavíz3Fórum Plussz Kft,VC 999 05.02.Charlie HűtőHotel Hunor - törölhetőGordius Solution tenderCincillaAgrologica 04.17.Cincilla2Formula GPMáté Metál 04.17.Orbán KályhaHorváth és HuszárPályázat Európa Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK