Élelmiszer
Csökkenteni kell a pazarlást
2024. January 26.
Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem elmúlt években elért magyarországi eredményeit mutatta be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára Berlinben, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világfórum élelmiszerpazarlás panelbeszélgetésén.

Az afrikai, ázsiai és európai országok részvételével megszervezett eseményen a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország támogatja az Egyesült Nemzetek élelmiszerhulladékokra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célját, miszerint 2030-ig felére kell csökkenteni a kiskereskedelemben és a fogyasztók szintjén keletkezett élelmiszerhulladékot. Feldman Zsolt ismertette, az elmúlt hét év alatt Magyarországon 27%-kal mérséklődött az egy főre jutó éves élelmiszerpazarlás mértéke. Ez az eredmény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által 2016-ban útjára indított szemléletformálási és élelmiszerhulladék-megelőzési programjának, a Maradék nélkülnek is köszönhető. A magyar kezdeményezés 2023-ban számos nemzetközi elismerésben részesült, többek között bekerült a három legjobb európai uniós környezetvédelmi program közé. Ezen felül az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és csökkentésére további intézkedések irányulnak a kereskedelmi szektorban is.

Az élelmiszerveszteség csökkentése nem csak a háztartásokban és a kiskereskedelemben, hanem a termelési szektorban is kulcsfontosságú az államtitkár közlése szerint. A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott zöldség és gyümölcs hűtőházak fejlesztése, a posztharveszt technológiák, valamint a szántóföldi növénytermesztők számára a gabonatárolók-, -tisztítók és –szárítók megvalósítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a termelésbe fektetett pénz és energia ne vesszen el a rossz tárolási technológia miatt a betakarítás utáni időszakban. Ez nem csak a termelőnek hasznos, hanem lényegében hozzájárul az élelmiszerlánc folyamatában keletkező veszteségek mérsékléséhez. Az Agrárminisztérium az Európai Unió soros elnöki tisztségének 2024. második felében történő betöltése során is prioritásként kezeli az élelmiszerpazarlás visszaszorítását. Ebben a folyamatban pedig hazánk kiemelt figyelmet szentel a tudásátadásra, a tapasztalatcserére, valamint a kutatási együttműködések továbbfejlesztésére.

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum az idei esztendőben az élelmezési rendszerek jövője és az éhezés jelenségének globális megszüntetéséhez szükséges lépések köré szerveződött.


Agro NatúrtápDerula 05.28.Pályázat Európa Kft.Hotel Hunor - törölhetőMed-PlastRollspedNektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőVC 999 05.28.Digitas Kft.Polgári BankErforg-Aim3commMáté-MetálSteel ManufacturingSzilágyi HűtőMAPEI 05.20.Agroforte GrainMetall KraftDamisol Kft.Borda Gépipari Kft.Samu GazdaboltDPMG Zrt.Mizse-PlastTitan ContainersGB TradeBerek-VízCharlie Hűtő
PRINT LAPOK