Növény
Csökkenhet a gabona vetésterülete
2023. March 11.
A gazdálkodók valószínűleg kisebb területen vetnek majd tavasszal gabonát, ha továbbra is akadozni fog az értékesítés - közölte az agroinform.hu a Magyar Távirati Irodával.

Az agrárportál a gabonapiaci bizonytalanságok miatt számít a vetésterület csökkenésére. A gabonafélék ára 3 hónap alatt több mint 20 százalékkal csökkent, miközben tömegével érkezik az ukrán termény Magyarországra. A világpiacon szintén esik a gabona és a kukorica ára, a termeléshez szükséges munkaerő, műtrágya és üzemanyagok ára viszont továbbra is magas, az előállítási költségek 2 év alatt a kétszeresére nőttek.

A közlemény szerint az állattartóknak kedvez ugyan az olcsóbb takarmány, a gabonatermesztők viszont most azzal szembesülnek, hogy hiába tárolták a termést, aratáskor magasabb áron tudták volna eladni. Sokan épp a magasabb ár reményében tartották vissza a készleteiket, még tavalyelőttről is maradt a belföldi raktárakban, és nem biztos, hogy a következő egy-két hónapban sikerül eladniuk.

A csökkenő jövedelmezőség veszélye miatt az agroinform.hu az javasolja a gabonatermelőknek, hogy ne a lehető legnagyobb, inkább a stabilabb nyereségre törekedjenek. A szokatlan piaci helyzet másik tanulsága, hogy érdemes egyszerre több ágazatban, a szántóföld mellett a kertészetben, állattenyésztésben, biokultúrákban is tevékenykedni. A szántóföldek egy részén át lehetne állni hosszabb távon is versenyképes növények termesztésére, emellett a precíziós technológiák alkalmazása, a korszerű géppark is segítheti a jövedelmezőség fenntartását.


Vass AcélszerkezetCemolkerKovács GépszerBánfi Kft.Texor Kft.Kaszás OltványHáromkő Bt.LiemzoHidromechanika Kft.3commSapiro TranszNovomixLidra bannerBorda Gépipari Kft.Bánfi Kft.Atukavíz Kft.Royal NyomdaWiraxFelső-Bácskai AgrolaborMizse-PlastCrhysatoxRichter MérnökirodaAgromenza Agria BiztosításRóna Tamás Kft.LaborniteNanosegment/Digitális birtok bannerKirály-Szerszám
PRINT LAPOK