Köztér
Cselekvési terv a biogazdálkodásért
2022. March 16.
Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért nevű minisztériumi dokumentum stratégiai jövőképet jelöl ki 2027-ig – adta hírül a szaktárca.

A magyarországi ökológiai mezőgazdaság-fejlesztés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megnövelje a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, hozzájárulva az ambiciózus uniós célszám eléréséhez. A terv megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét. A szakminiszter úgy fogalmazott: versenyképességünk nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációink érdekeihez.

Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője hangsúlyozta: a sikeres ökológiai átálláshoz a gazdáknak szaktanácsadásra, hozzáférhető piaci adatokra, termékpálya fejlesztésekre és értékesítési együttműködésekre van szükségük. Az ismeretátadás az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása tekintetében is kulcsfontosságú, mindamellett, hogy szükség van olyan hozzáértő, jól képzett szakemberek képzésére, akiket a gazda bevonhat a mindennapi munkába. Nélkülözhetetlenek a bemutatóüzemek, a jól felszerelt öko-tangazdaságok, és a megfelelő egyetemi oktatás.

Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban, és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését. A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított öko-alapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a felgyülemlett évtizedes kutatói, valamint hazai és nemzetközi ökogazdálkodási tapasztalataival vállalt szerepet a dokumentum előkészítésében.

Samu GazdaboltMetall KraftMizse-PlastDPMG Zrt.Titan ContainersAgroforte GrainMáté-MetálHotel Hunor - törölhetőPolgári BankGB TradeCharlie HűtőMed-PlastErforg-AimVC 999 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető3commDamisol Kft.NektárplastMAPEI 05.20.Digitas Kft.Berek-VízBorda Gépipari Kft.RollspedSteel ManufacturingSzilágyi HűtőAgro NatúrtápPályázat Európa Kft.Derula 05.28.
PRINT LAPOK