Köztér
Célpont lehet Kazahsztán
2023. February 07.
Hazánk számára kiemelt cél a keleti nyitás, ezen belül a Kazahsztánnal való partnerség kialakítása, amelynek a két ország szoros politikai, kulturális és erősödő gazdasági kapcsolatai szilárd alapot adnak.

Így fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. ülésén, Budapesten.

Farkas Sándor kifejtette: Magyarország számára az agrár- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat, a nemzetgazdaság motorja, amely az ország ellátása mellett komoly lehetőséget jelent a magyar termékek, szolgáltatások és tudás exportjára is.

A kormányközi bizottságot a gazdasági kapcsolataink meghatározó fórumának nevezte, s mint fogalmazott, idén a magyar mezőgazdaság számára olyan kiemelt területeken mutatkozik lehetőség az együttműködésre, mint a növénytermesztés és az állattenyésztés. Mindemellett különösen örvendetes, hogy erősödnek a kapcsolatok a szakmai szervezetek és az oktatás területén. Ez utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a Stipendium Hungarikum ösztöndíj mellett a FAO ösztöndíj is rendelkezésre áll, amellyel jelenleg egy kazahsztáni tanuló a MATE Szent István Egyetemen, növénytermesztési mesterképzésen idén fog végezni.

A magyar és kazah cégek már hosszú ideje sikeresen működnek együtt. Az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa a magyar vállalatokat a kazah piacra történő kijutásban, a közös lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázásában. Farkas Sándor meggyőződése szerint a múltban kialakult jó gyakorlatoknak köszönhetően a magyar termékek, technológiák és szakértelem hosszú távon jelen lehet a kazah piacon.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Damisol Kft.Erforg-AimAgroforte GrainCharlie HűtőAgro NatúrtápTitan ContainersPályázat Európa Kft.Med-PlastMetall KraftSamu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőPolgári Bank3commSteel ManufacturingMAPEI 05.20.Mizse-PlastBerek-VízRollspedSzilágyi HűtőBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Digitas Kft.GB TradeMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőVC 999 05.28.Derula 05.28.Máté-MetálNektárplast
PRINT LAPOK