Élelmiszer
Célkeresztben a magyar élelmiszerek
2023. March 04.
Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – hangzott el a Zsendülés Kertészeti Konferencián Szegeden.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára fogalmazott így előadásában, egyúttal a rövid ellátási lánc fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezzel a helyi termelők és a kereskedők is nyerhetnek, ugyanis csökkenthető a szállítás és raktározás költsége, így az ökológiai lábnyom is mérsékelhető.

Az államtitkár ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legutóbbi kutatását, mely szerint a magyar termékek aránya a tíz legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. Ezen üzletek polcain ugyanis hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el. 

Kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami az összes élelmiszervásárlásnak a 10-11 százalékát teszi ki. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada - a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez a mennyiség megközelítőleg 65 kilogrammot jelent fejenként, éves szinten. A becsült EU-s átlag ennél magasabb, 70 kg/fő. Előadásában emlékeztetett arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a NÉBIH kidolgozta a „Maradék nélkül” nevű programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak az élelmiszerhulladékok mérséklése érdekében.

Nobilis Kristóf kifejtette: az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Míg a 2014-2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forintot ítéltek meg a hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021-2027-es) időszakban még ennél is nagyobb forrás áll rendelkezésre. Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, melyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe.


Szamos AblakFormula GPGyümölcsgépFórum Plussz Kft,CincillaHajdú László diófa banner - törölhetőSzalkai és TársaMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMagyar Pékség Kft.Agrologica 04.17.Máté Metál 04.17.Charlie HűtőAgroforte GrainDPMG Zrt.VC 999 05.02.Agro NatúrtápDerulaIvóvíz6Atukavíz2Szilágyi HűtőPályázat Európa Kft.Atukavíz3Orbán KályhaAtukavíz1 05.01.-igHorváth és HuszárHotel Hunor - törölhetőGordius Solution tenderCincilla2
PRINT LAPOK