Élelmiszer
Célkeresztben a magyar élelmiszerek
2023. március 04.
Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – hangzott el a Zsendülés Kertészeti Konferencián Szegeden.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára fogalmazott így előadásában, egyúttal a rövid ellátási lánc fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezzel a helyi termelők és a kereskedők is nyerhetnek, ugyanis csökkenthető a szállítás és raktározás költsége, így az ökológiai lábnyom is mérsékelhető.

Az államtitkár ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legutóbbi kutatását, mely szerint a magyar termékek aránya a tíz legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. Ezen üzletek polcain ugyanis hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el. 

Kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami az összes élelmiszervásárlásnak a 10-11 százalékát teszi ki. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada - a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez a mennyiség megközelítőleg 65 kilogrammot jelent fejenként, éves szinten. A becsült EU-s átlag ennél magasabb, 70 kg/fő. Előadásában emlékeztetett arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a NÉBIH kidolgozta a „Maradék nélkül” nevű programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak az élelmiszerhulladékok mérséklése érdekében.

Nobilis Kristóf kifejtette: az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Míg a 2014-2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forintot ítéltek meg a hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021-2027-es) időszakban még ennél is nagyobb forrás áll rendelkezésre. Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, melyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe.


Agroforte GrainFormula GPVC 999 05.02.DerulaHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa Kft.Orbán KályhaHajdú László diófa banner - törölhetőIvóvíz6Gordius Solution tenderAgro NatúrtápMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAtukavíz1 05.01.-igMáté Metál 04.17.CincillaCincilla2Szamos AblakSzilágyi HűtőHorváth és HuszárMagyar Pékség Kft.Charlie HűtőDPMG Zrt.Agrologica 04.17.GyümölcsgépFórum Plussz Kft,Atukavíz2Szalkai és TársaAtukavíz3
PRINT LAPOK