Állat
Cél: elkerülni a sertéspestist
2023. November 16.
Továbbra is fenntartjuk a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizáljuk a sertéspestis behurcolásának kockázatát – jelentette ki Nagy István.

Agrárminiszterünk dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvossal közösen Baranya vármegyében egyeztetett az állategészségügy helyzetéről a sertéstenyésztőkkel.

A tárcavezető ismertette, hogy fokozódik a sertéspestis  behurcolásának veszélye hazánk déli csücskében Horvátország felől. A magyar állategészségügyi hatóság éppen ezért továbbra is fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizálja a betegség behurcolásának kockázatát. A romló fertőzési adatok miatt fontos, hogy már a közepes kockázatú déli vármegyékben is betartsák a sertéstartók a kiemelt járványvédelmi intézkedéseket.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Horvátországból érkező sertést fogadó vágóhidakon és továbbtartásra érkező minden szállítmány esetében is szigorú előírásokat kell betartani. Példaként említette dokumentumok átfogó ellenőrzését, a hőmérőzéssel megerősített alapos klinikai vizsgálatot, az elhullott sertések kórbonctani vizsgálatát és a sertéstelepek járványvédelmi ellenőrzésének fokozását. Hangsúlyozta, az állattartó telepek fejlesztései kapcsán is kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi feltételek teljesülésére. A gazdálkodóknak nagyon szigorú előírásoknak kell eleget tenniük. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi eredménye,  hogy a magyar házisertés-állományt sikerült megvédeni a betegségtől. Az agrártárca azon dolgozik, hogy ez továbbra is így maradhasson.


Metall KraftHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.28.Med-Plast3commMáté-MetálDigitas Kft.Titan ContainersAgroforte GrainMAPEI 05.20.NektárplastMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.RollspedErforg-AimAgro NatúrtápPályázat Európa Kft.Samu GazdaboltSteel ManufacturingCharlie HűtőBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastSzilágyi HűtőBerek-VízDamisol Kft.Derula 05.28.Polgári BankGB Trade
PRINT LAPOK