Gép
Bővült a géppark
2022. December 18.
Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 269,1 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket ez év első háromnegyedében, 69 százalékkal többért, mint egy évvel korábban.

Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 63,2 milliárd forintot fordítottak, ami 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet összefoglalójából.

A bővüléssel a mezőgazdasági gépek értékesítése már az év első kilenc hónapjában meghaladta a tavalyi év teljes forgalmát. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 61 százalékos részesedéssel, a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 39 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok 15 százalékot tettek ki.

A főbb géptípusok mindegyikében nőtt az eladott darabszám az egy évvel korábbihoz képest. Eszerint például kerekes traktorból 3014 darabot adtak el a tavalyi első három negyedéves 2153 darabhoz képest, talajművelő gépekből 4380-at 4163-mal szemben, vető- és ültetőgépből 955-öt, szemben a tavalyi 785-tel.  Növényvédő- és ápológépekből 1162 talált gazdára, míg a megelőző évben „csak” 942.

Az AKI szerint a magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. A mezőgazdasági géppiac bővülésében ugyanis - az áremelkedésen túl - nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak, jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei iránt. A Vidékfejlesztési Program precíziós gazdálkodást támogató felhívására 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók, és eddig 2609 termelő részesült csaknem 193 milliárd forintnyi támogatásban - ismertetik a szaktárca adatai alapján. Az elmúlt években meghirdetett beruházási jellegű pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépbeszerzésre.
A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 70 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 54 százaléka. 2022 első kilenc hónapjában az első tíz cég részesedése egy, a három legnagyobb vállalkozásé pedig két százalékponttal csökkent az előző év ugyanezen időszakhoz képest.


TMKZambelli COLORFERR Kft.07.02.Lábatlan VasbetonElsóCoolCleanBureau Veritas 07.10.Hotel Hunor - törölhetőLévay Stúdió 07.10.SZTETenzi Kft.Vanessia 07.10.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Meva-huMAPEI 07.10.Szentmihályi-gép Kft.ModinvestMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőKrátkiKovács Imre e.v.Wirax Kft.AlbaNord 07.10.Varga és Tsai Kft.Farkas és Társai
PRINT LAPOK