Élelmiszer
Bővül a tájékoztatás
2024. March 31.
A lakosság még gyorsabb és közvetlen tájékoztatása, ezáltal hatékonyabb védelme érdekében ezentúl hírlevél formájában is megosztja a vásárlóktól visszahívott termékekkel kapcsolatos információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A termékvisszahívás hírlevélre a Nébih weboldalán iratkozhatnak fel az érdeklődők – jelentette be dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Közölte: az egyik legerősebb, és a lakosság részéről is az egyik legmegbízhatóbbnak tartott fogyasztóvédelmi szervezet a Nébih. A hivatal 2019 márciusa óta teszi közzé a https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas oldalon az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokat. A kereshető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások, valamint és élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszeren, azaz a RASFF-on érkező esetek is megtalálhatóak.

Az aloldalt egy-egy visszahívás alkalmával mintegy 15 ezren látogatják meg és a Nébih social media felületein közzétett tartalmak is több tízezer felhasználóhoz jutnak el. A fogyasztókat kiemelten érdeklő témakörről van tehát szó, mely kapcsán az információk még gyorsabb és közvetlen megosztását segíti a jövőben a Nébih új hírlevele. A feliratkozók gyakorlatilag azonnal, a termékvisszahívás publikálását követően elsőként értesülnek annak részleteiről. A hírlevélben a legfontosabb alapinformációk kapnak helyet, valamint – amennyiben rendelkezésre áll – a termék fotója is megtalálható lesz.

A termékvisszahívásokról való hatékony tájékoztatás a fogyasztók elemi érdeke. Nobilis Márton szerint fontos azonban, hogy azt is értsék: egy termék gyártó általi visszahívása az esetek többségében pozitív, a vásárló érdekeit szem előtt tartó és felelős vállalkozói döntésként értékelhető. Kiváltképp igaz ez a vállalkozások önellenőrzésének eredményeként történő önkéntes termékvisszahívásokra. Nem szégyenfalról van tehát szó, hanem a fogyasztóvédelmet középpontba helyező felelős vállalkozói magatartás bizonyítékáról.

A termékvisszahívás hírlevélre a Nébih honlapján iratkozhatnak fel az érdeklődők.


CincillaAgroforte GrainSzalkai és TársaFormula GPAgrologica 04.17.Atukavíz3Máté Metál 04.17.Pályázat Európa Kft.Cincilla2VC 999 05.02.Orbán KályhaHotel Hunor - törölhetőSzilágyi HűtőFórum Plussz Kft,Magyar Pékség Kft.DPMG Zrt.Atukavíz2Hajdú László diófa banner - törölhetőCharlie HűtőDerulaIvóvíz6Agro NatúrtápGordius Solution tenderSzamos AblakGyümölcsgépAtukavíz1 05.01.-igMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHorváth és Huszár
PRINT LAPOK