Élelmiszer
Borászaink az élvonalban
2024. July 02.
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta agrárminiszterünk a 43. Országos Borverseny ünnepélyes eredményhirdetésén.

Nagy István szerint az agráriumban a borásztársadalom az, amely az elmúlt évtizedekben megmutatta, hogy jó helyzetfelismeréssel és abból fakadó stratégiával, az alkalmazkodás képességével nyertessé válhat. Úgy vélekedett: a fiatalokat meg kell nyerni a kulturált borfogyasztásnak. Mint mondta, el kell fogadni, hogy nem csak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem olyan termékeket is, mint a must, a murci, pezsgő, habzóbor, ízesített borok, bor alapú koktélok, de nem szabad elutasítani olyan megoldásokat sem, mint az alkoholmentes bor.

Kétségtelen, hogy a magyar borászat versenyképességének erősítéséhez fejlesztésekre, innovációra van szükség. A rendezvényen elhangzott: az Agrárminisztérium a KAP Stratégiai Terv forrásai révén, a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban megközelítőleg 112 millió eurót fordít az ágazat támogatására. Ebből több mint 71 millió euró jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására, további 28 millió euró a borászati beruházásokra. E két területre vonatkozó pályázatok már elérhetőek.

Az agrártárca innovációs pályázata várhatóan az idei év utolsó negyedévében jelenik meg, és környezetkímélő csomagolóeszközök, valamint új borászati vagy boralapú termékek megjelenésére használható majd fel.

Az ősszel megjelenő pályázatok révén a magyar bor népszerűsítésére, bel- és külpiaci jelenlétének erősítésére mintegy hatmillió euró áll rendelkezésre 2027-ig.

A bor területén Magyarország legfontosabb exportpartnere Németország, az alacsony import pedig azt mutatja, hogy az itthon elfogyasztott bor több mint 90 százaléka hazai.

Kiderült: az MBH Bank jelentős szerepet játszik az agrárium finanszírozásában, 25 százalékos piaci részesedésük van, és a borászat ágazatában a nagyjából 35 milliárdnyi hitelállománynak több mint a felét az MBH finanszírozta. 2027-ig mintegy 2.600 milliárd forint kerül be az agrárágazatba, amely meghatározza a jövő fejlődési irányát.

Az idei versenyen az ország mind a 22 borvidéke bemutatkozott, 230 pincészet nevezett 897 bormintával, 74 borbíráló vett részt az értékelésben, köztük borászok, nemzetközi borszakírók, borszakértők és kutatási területekről érkező szakértők.

Ebben az évben 140 borászat kapott díjat, köztük két nagy aranyérem, 163 aranyérem, 117 ezüstérem és 11 kategóriagyőztes született. A legeredményesebb borászat díjat a VinArt-Koch Borászat vehette át.


Cad-ServerBerek-VízDigitasIlinoxSizolev 07.25.Forest PowerMed-PlastHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa 08.01.Mizse-PlastDPMG Zrt.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőModinvestAboszol 08.01.MEVA-HUOtis Bt.Erforg-AimAgroforte GrainNanosegment 09.08.GB-TradeCharlie HűtőLévay StúdióIsterraBorda Gépipari Kft.Kovács ImreMagyar PékségNektárplastNRG Services Kft. 07.29.
PRINT LAPOK