Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kifejtette, a FAO és a WHO által 1963-ban létrehozott bizottság azért alakult, hogy az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgozzon ki.
A cél, hogy elősegítsék a fogyasztók egészségének védelmét és a tisztességes élelmiszerkereskedelmet biztosító gyakorlatot. A CCMAS különböző bizottságaiban végzett munka világszerte az élelmiszerbiztonság egyik legfontosabb garanciájává vált, a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardjainak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek- tette hozzá.
Az álamtitkár kitért arra is, hogy a magyar kormány az élelmiszerek minőségét az ellátásbiztonság részének tekinti, és prioritásként kezeli, ezért is született meg külföldi mintára a Magyar Élelmiszerkönyv, melyben több Codex szabvány is helyet kapott. Hangsúlyozta: hazánk kiemelt figyelmet fordít a mintavételi eljárások és a megbízható vizsgálati módszerek helyes alkalmazására, valamint a stabil élelmiszerbiztonság érdekében folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése is.
Címlapfotó: AM