Élelmiszer
Biztonság az élelmiszeriparban
2023. June 19.
Az egészség védelme, az élelmiszerbiztonság, a tisztességes élelmiszer-kereskedelem régóta központi kérdés - jelentette ki dr. Nobilis Márton a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén, Budapesten.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kifejtette, a FAO és a WHO által 1963-ban létrehozott bizottság azért alakult, hogy az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgozzon ki.

A cél, hogy elősegítsék a fogyasztók egészségének védelmét és a tisztességes élelmiszerkereskedelmet biztosító gyakorlatot. A CCMAS különböző bizottságaiban végzett munka világszerte az élelmiszerbiztonság egyik legfontosabb garanciájává vált,  a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardjainak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek- tette hozzá.

Az álamtitkár kitért arra is, hogy a magyar kormány az élelmiszerek minőségét az ellátásbiztonság részének tekinti, és prioritásként kezeli, ezért is született meg külföldi mintára a Magyar Élelmiszerkönyv, melyben több Codex szabvány is helyet kapott. Hangsúlyozta: hazánk kiemelt figyelmet fordít a mintavételi eljárások és a megbízható vizsgálati módszerek helyes alkalmazására, valamint a stabil élelmiszerbiztonság érdekében folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése is.  

Címlapfotó: AM

Minisat 11.06.Róna Ker-Tész 11.06.Solarcity 11.06.Dél-Nyugat 11.06.Végtelen Energiák 11.06.PV Sun 11.06.Manitu Solar 11.06.Nádasdi Baromfi eladó gép 11.06.Renewal 11.06.Solar Electric Kft. 11.06.Anzo Perlit 11.06.Hasulyó Bt. 11.06.SZTE 11.06.Siker Kft. 11.06.PRT TEchnologies 11.06.NRG Services 11.06.Tiszta Energiák 11.06.Elektro Nobilis 11.06.Kaszás Oltvány  11.06.Fábián Group 11.06.Eu-Solar 11.06.KT Partners 11.06.Ideál Solar 11.06.TOP NRG 11.06.Infrahőkép 11.06.Edutron 11.06.Paul Metal Signs 11.06.ETD 11.12.
PRINT LAPOK