Köztér
Bizakodnak az agrárcégek
2024. January 24.
Bizakodva kezdték az évet az agrárcégek, idén a pénzügyi eredményeik javulására és az uniós pályázatok folyósítására is számítanak - közölte a K&H az MTI-vel.

Felmérésük szerint a mezőgazdasági társaságok várakozásai 2023 végén még jelentősen elmaradtak az utóbbi évek csúcsidőszakaitól, de már elmozdult a vállalkozói hangulat a mélypontról, amit 2023 harmadik negyedévében mértek. Ekkor 4,7 százalékos árbevétel- és 2,3 százalékos profitnövekedéssel számoltak, a tavalyi utolsó hónapokban viszont már 6,5 százalékos, illetve 4,6 százalékos emelkedést vártak.

A beruházási szándék egyelőre nem változott, továbbra is a cégek 54 százalékának vannak ilyen elképzelése 2024-re. A fejlesztési tervek legnagyobb része, csaknem 27 százaléka informatikai korszerűsítés. Az uniós források érkezésében 57 százalék bízik, ez a legmagasabb érték az ágazati rangsorban, hiszen például a kereskedelemben csak 39 százalék, a szolgáltató vállalkozások körében mindössze 37 százalék számít arra, hogy idén uniós forrásokhoz jut. Az ipari, építőipari cégek 54 százaléka vár brüsszeli pénzeket.

A K&H november 6. és 30. között összesen 400 magyarországi mikro-, kis- és közepes vállalkozás várakozásait mérte föl. Az agrárszektorból 84 cégre terjedt ki a kutatás.


Mizse-PlastTitan ContainersErforg-AimMetall KraftMAPEI 05.20.Polgári BankSteel ManufacturingDPMG Zrt.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa Kft.Damisol Kft.GB TradeNektárplastCharlie Hűtő3commBorda Gépipari Kft.Máté-MetálDerula 05.28.Med-PlastAgroforte GrainRollspedAgro NatúrtápBerek-VízSzilágyi HűtőSamu GazdaboltDigitas Kft.VC 999 05.28.
PRINT LAPOK