Állat
Bivalytenyésztők tanácskoztak
2023. March 13.
A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában (KAP) számos olyan új elem, támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget a gyepre épített, extenzív állattartás számára.

Erről is tájékoztatta a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete által rendezett tanácskozáson résztvevőket Hajdúnánáson Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őshonos állatfajták tartásával és bemutatásával foglalkozó Hajdúnánási Kendereskerten tartott II. Bivalytanácskozáson elmondta, hogy azok az állattenyésztési ágazatok, amelyek gyepre alapozott legeltetést folytatnak, a most induló agrártámogatási rendszerben új forrásokhoz is hozzáférnek, miközben a korábbi támogatási lehetőségek is rendelkezésükre állnak.

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták génmegőrzését segítő, 2021-ben megjelent pályázati felhívás eredményeiről szólva elmondta: tavaly 1.980 kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók, százezer egyedet meghaladó állatlétszámra. Eddig 1.720 támogatási döntés született meg, közel 20 milliárd forint forráslekötéssel. Ebből jelentős arányban részesülnek a bivalytartók, hiszen több mint 4000 bivalyra csaknem kétmilliárd forint összegben ítéltek meg támogatási forrást. Új, génmegőrzési témájú felhívásokra előreláthatólag a 2024-es évben lehet majd számítani.

Az államtitkár előadásában vázolta a KAP 2023-2027 közötti időszakának támogatási feltételeit. Jelezte: az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok. A KAP Stratégia Tervvel változnak a területalapú támogatások szabályai, új támogatási formák is megjelennek, és indul az agrár-ökológiai program is, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felkészüljenek az egységes kérelembeadási időszakra.

Feldman Zsolt szólt arról is, hogy az eddig ismert alap és zöldítési támogatások egybeolvadnak, amelyre ráépül az Agrár-ökológiai Program. Az ebben való részvételről minden gazda évente maga dönthet majd, saját gazdaságának adottságától, termelési gyakorlatától, jövőképe alapján.

Címlapfotó: Vermes Tibor/AM

OtisBordaHotel HunorNektárplastÚjvári FOrgácsolóContireg Kft.Ambrus Acél bannerThermodamSwisspartsEuroklímaZambelli Colorfer Kft.Geoteam LambdaCemolkerCad-ServerGB TradeSóstótargEurogreen TiszafaRóna TamásDomokos SándornéMSG Kft.MIzse-PlastGordius InoxMarázplastSamu GazdaboltWiraxHalaspackMeva-HuAgrofolker
PRINT LAPOK