Kult
Biblia, várrom és kolostor
2023. March 04.
Barangolások Zemplénben és Abaújban I. rész. Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító látnivalókkal. Ezek közül szeretnénk néhány iránt felkelteni a kirándulni és pihenni vágyók érdeklődését mostani és elkövetkező cikksorozatunkban.

A kiindulási helyszín lehet mondjuk Zemplén fővárosa, a sok nevezetességgel rendelkező Sátoraljaújhelyből, a kalandpark melletti Hotel Hunor.

Első utunk Göncre vezet, a település története az 1100-as évek közepére vezethető vissza. A középkorban Gönc virágzó kereskedelmi gócponttá alakult. A Lengyel királyságba szállított bor, a Borsó-hegy kövei piaci alapokat adtak a településnek, ahol sok kereskedő fordult meg, akik nem csak eladtak, hanem vásároltak is. Ma is fogalom a híres „gönci hordó”, melynek mérete a századok folyamán változott és alakult a már köztudatba bevonult 136 literes űrtartalmúvá. Ez a hordó volt a mérce a borkereskedelmet lebonyolító hosszú szekerek elkészítésénél.

1563-ban Károlyi Gáspár (eredeti nevéd Radics/Radicsics) lett Gönc prédikátora, aki Nagykárolyban született, Brassóban, majd Wittembergben végezte tanulmányait. A reformáció kiemelkedő alakja volt, 1587-ben látott hozzá terve megvalósításához: segítőtársaival hozzákezdett a teljes Biblia magyar nyelvre fordításához. Az Ószövetséget az eredeti héberről, az Újszövetséget görögről fordította magyarra. Kéziratait az akkori gönci diákok - köztük Szenczi Molnár Albert - laponként, gyalogszerrel hordták Vizsolyba, ahol Mantskovits Bálint nyomtatta a lefordított lapokat. A bibliafordítás 1590-ben jelent meg (Vizsolyi Bibliaként is nevezik), melyet Károlyi egy évvel élt túl. Göncön múzeum is őrzi emlékét, Bibliája bekerült a hungarikumok közé.

Az Amadé-vár romjai a Zempléni-hegységben találhatók Gönc külterületén. A 13. században épült várat a Nagy-Amádé-hegy sasbérce nyugati oldalán található, 650 méteres magasságban, belépőjegy nélkül látogatható. A hegy szikláiról csodás kilátás tárul elénk, tiszta időben Kassát és a Nagy-Milicet is lehet látni.  A várat a 13. század második felében Amadé nádor, a korábbi szepesi alispán építtette, ez lett az Aba család ősi fészke. Az Árpád-ház kihalása (1301) után Amadé a környék rettegett kiskirálya lett. A magyar trón igénylői közül Károly Róbertet támogatta, ezért Vencel magyar király hívei a kassai polgárok és a szepességi szászok támogatásával 1304-ben megostromolták a várat, de csúfos kudarcot vallottak. Az oligarchát 1311-ben a kassai polgárok gyilkolták meg. Károly Róbert királlyá koronázása után Aba Amadé fiai Csák Mátéhoz csatlakoztak, seregük a rozgonyi csatában vereséget szenvedett Károly Róberttől, hat fia közül kettő el is esett a küzdelemben. A király győzelme után még élő fiait kivégezték, vagyonukat elkobozták, a várat a királyi sereg bevette. Királyi vár lett, később a Bebek testvérek kapták meg királyi adományként, de feltehetően a várra nem lehetett szükségük, csak a hozzá tartozó birtokokra, így valószínűleg pusztulni hagyták, vagy ők maguk pusztították el. Mára az ellipszis alakú sáncgyűrű által valaha körülvett szabálytalan alakú kővárból csak az egykori öregtorony faltöredékei maradtak meg.

A túrázók a romot Gönctől a piros kereszt turistaút jelzésen (Rákóczi túristaút) közelíthetik meg egy 8 kilométeres túrával. Telkibánya felől szintén a piros jelzést kell követni, mely érinti Potácsházát is. A táv közel 6 kilométer.

Telkibánya és a várrom között félúton találhatók az egykor Nagy Lajos király által a 14. században alapított pálos kolostor és gótikus templom romjai. Hazánkban ritkaság számba menő épületről van szó, hiszen alig találni ennyire épen megmaradt, restaurálatlan gótikus épületet. Az egykori kolostor hajójának, szentélyének és tornyának főbb falai a mai napig állnak, bár a régészeti feltárás - a falak melletti árkok visszatemetésének elmaradása - miatt a falak állaga rohamosan romlik. A kolostort a 14. század végén kezdték építeni a pálosok, hét oltárát 1420-ban szentelték fel. Kis kolostor lehetett, egy hajóval, szentéllyel, toronnyal. A reformáció korában kirabolták, és részben feldúlták. 1940-ben a rom további leromlását igyekeztek megállítani. A hajó ablakainak egy részét ekkor hozták (részben) rendbe. Régészeti feltárása 1985-ben indult meg, de ekkor csak egy kutatóárkot ástak, amit be is temettek. 2005-ben részletesebb feltárásba kezdtek. Főbejáratának faragott, csúcsíves ablakát a gönci Huszita-házban csodálhatjuk meg.

Göncön járva érdemes felkeresni a Huszita-házat és a Károlyi Gáspár MúzeuGmot, a környék további kirándulási lehetőségeket kínál például Vizsolyba, Boldogkőváralja és Regéc váraihoz, de akár Szlovákiába is.


Agromenza Kaszás OltványCrhysatoxLiemzoVass AcélszerkezetBorda Gépipari Kft.Király-SzerszámBánfi Kft.Lidra bannerSapiro TranszAgria BiztosításNovomixCemolker3commRichter MérnökirodaHidromechanika Kft.Nanosegment/Digitális birtok bannerHáromkő Bt.Royal NyomdaTexor Kft.Bánfi Kft.LaborniteWiraxKovács GépszerRóna Tamás Kft.Mizse-PlastFelső-Bácskai AgrolaborAtukavíz Kft.
PRINT LAPOK